ФЕСТИВАЛЕН КАЛЕНДАР
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
КЛУБ "СФФ за ПЕНСИОНЕРИ"
Jameson Short Film Award
Акредитиран от

20 истории на Кита

20 истории на Кита
Такеши Китано и Стефан Китанов във Венеция


Не можеш да ловиш
казах на баща ми, след едночасов улов на риба някъде в Делиормана. Бяха ни уредили да престоим в един резерват за големци 2-3 часа и да замятаме в едно зарибено езерце. В останалото време гледахме олимпиадата в Мюнхен ‘72. Татко слагаше червеи на въдицата ми. Все още не можех да се оправям сам. Замятах. До 15-та секунда шараните потапяха плувката. Изхвърлях ги на брега от раз. Щях да им скъсам главите. Баща ми ги откачаше и слагаше новия червей. След един час престана да кълве. Моят улов бе пет пъти по-голям от неговия. Той нямаше време да заметне от мен. А е голям рибар. Но ми даде шанс. Въпреки тръпката.

I Will
на „Бийтълс” изпях на майка ми, след като се върнах от дълга лятна соц бригада. Бях студент в Икономическия (към 1980) и не се бях обаждал дълго време. Като влязох вкъщи, разбрах колко съм я разтревожил. Изпях й песента, тя се просълзи и ми прости.

Romeo & Juliet
беше песента на Dire Straits, на която за първи път танцувах с Илиана. По свое желание отидох на студентска бригада преди началото на първата ни година във ВИТИЗ. Бях освободен, поради участие в Забранено за възрастни на Пламен Масларов, 1986. След танца се качихме на покрива на общежитието. Бяхме само двамата под звездите. Изпях й всички нежни песни, които знаех. Показах й всички съзвездия, които знаех.

Всички да умрем
каза Рангел Вълчанов на актьорския екип от А сега накъде. Филмът се снимаше лятото на 1987 в един от павилионите на Киноцентъра. В една обедна почивка Рангел събра младите си актьори - всички от първи до четвърти курс във ВИТИЗ. С много сериозен глас разказа как с оператора Радослав Спасов много са мислили и са стигнали до решението, че това ще бъде последният им филм и че никой не трябва да остане жив след него. Първо ще се самоубият актьорите, после техническия екип, режисьора и последния ще бъде операторът. „Кой е съгласен?“, попита Рангел стъписаните актьори. Няколко плахи „аз“ се чуха, преди всички да се засмеят. Но ги беше овладял.

Аз също бях замаян
но по една от актрисите. Същата, заради която се качих на покрив и пях песни под небето. Тя играеше при Рангел, аз покрай нея отидох на стаж в продукцията. Беше страшно интересно. В една друга почивка Рангел пусна индийска музика, която Джони Пенков беше записал по време на снимките на двата им документални филма за Индия. Много зареждащо се получи. Разбира се се заинтересувах за изпълнителя – Шаоразия. Последните снимачни дни бяха в Созопол. След „вкаменяването“на актьорите всички се съблякохме и наскачахме в морето.


Кита и Илиана

Има маса – няма маса
ни каза сервитьор в едно от малкото заведения в Созопол при социализма, същото рангелово лято. С Илиана останахме още няколко дни в града. При нас дойдоха брат й Светослав и жена му Радостина, бременна в 9-ия месец. След едночасово чакане за свободна маса, тъкмо седнахме в ресторанта и се появи нашият сърдит на целия свят сервитьор. Той грабна масата, сгъна я на две и ни обясни, че масата е много уморена, цял ден е работила и вече трябва да си почине. Ние се облещихме, но бързо ни мина, бяхме млади, влюбени, пък и скоро се оженихме.

Рамстек с лук и гъби
започнах да готвя вечерта на 27 август 1988. Илиана беше с голям корем. Чакахме и се разхождахме в нощите на ужасната лятна жега. Когато сложих гъбите, тя почувства болки. След като се прибрах от болницата, опитах рамстека. Още малко му трябваше. В 8 сутринта позвъниха от АГ. Имах момиченце – Ана.

Стефан и Ана Китанови 

Двамата тенори
бяхме с Пешето (Петър Янков) в камерен хор „Средец“. Седяхме един до друг и пеехме песнопения, докато не заминахме на турне с хора в Гърция с автобус и всеки си взе китарата. Дотогава не бяхме свирили заедно. По пътя разучихме цял репертоар. В Атина автобусът спря до площад Омония, където с китарите акостирахме и изпълнихме наученото. Пожънахме голям успех. Нямахме нито шапка, нито калъф за китара, така че прииждащите носеха основно потни бири в найлонови пликове, а един поляк ни почерпи с Метакса седем звезди.

Кита и Пешето 

Lady in Red
Две години по-късно с Пешето и Илиана отидохме на почивка на остров Тасос. Взехме си китарите и веднага излязохме на стъргалото на малкия град. Всички минаваха по няколко пъти на вечер по улицата. Ние бяхме най-голямата атракция. С две акустични китари и рибарско кошче, където ни пускаха за удоволствието. Нямаше други улични музиканти. Само художници, с които се сприятелихме. Една вечер загадъчна дама в елегантна червена рокля приближи до нас, заслуша се и седна на бордюра отсреща. Остана до края на изпълненията ни. Ние дадохме всичко от себе си. Като изпяхме последната си песен, лейди-ин-ред стана грациозно, остави голяма банкнота и бавно се оттегли в тъмнината. Очевидно бяхме надминали себе си, защото ни поканиха от отсрещния клуб да свирим на следващата вечер при тях. Какво нещо е вдъхновението...

Здравейте, аз съм Кита,
съм казал, влизайки в редакцията на в. „Ритъм“ в началото на 1993, припомни ми Пърси (Стефан Попов). Всички са се спогледали намръщено: „Още един идиот с животински прякор!“, си казали. Тогава било пълно от хора с прякори, които били недоволни, че любимата им група не е представена като хората на страниците на вестника. Споразумяли се да ме поемат Ю (Юлиана Танчева) и Пърси. След като обясних, че идеята е да направим заедно каталога на първия Рок Филм Фест, ледовете се разтопиха и те застанаха зад това направено с много любов издание. Оттогава съм приятел с цялата ритъмска банда – Ю, Пърси, Ивайло Кицов, Милко Стоянов...

Бях в Монтерей, бях в Уудсток, бях на Остров Уайт,
сега съм тук пред вас в Летния театър на София!, каза Тони Палмър при откриването на Рок Филм Фест ІІ с концерта през 1994, който направихме с Радио Тангра и Британския съвет. Имаше над 4000 души, абсолютно екзалтирани. После излезе нашата група – Кита и Пешето с „No Breaks“ – почнахме с California Dreamin’ на Мамас енд Папас. Цялата публика издивя. Концертът завърши със „Стари муцуни“. Фестивалът продължи в Дома на киното. Енергията, която имаха двата Рок Филм Фест-а са в основата на всички фестивални активности, които имаме в изминалите 20 години. “I know, it’s only rock’n’roll, but I like it!”

Тони Палмър и Кита 

Разминах се с кралицата
през есента на 1993 в Лестър, Великобритания. Имах стипендия от Британския съвет и карах 3-месечен артс мениджмънт курс в De Montfort University в града. Всеки свободен ден пътувах. Обиколих острова, пък скочих и до Ирландия. Но всеки втори уикенд бях в Лондон. Джо Морис, която работеше в Британския съвет в София и се премести същата година в Лондон, ми отвори вратата за този световен мегаполис и дори ме смести през уикендите в малка стаичка на жилището, което делеше заедно с приятели. В университета съобщиха за предстоящо идване на Нейно величество. Един студент от държава трябвало да се ръкува с нея, дали не споменаха мойто име... В същото време обаче имаше програма от рок-филми в Нешънъл Филм Тиътър в Лондон. Даваха Bird on a Wire на Тони Палмър, Celebration at Big Sur и още дузина... Този път уикендът в Лондон беше дълъг.

Аз знам, ти ще го направиш
ми каза Тони Палмър в един лондонски пъб същата ’94 година есента, връчвайки ми сценарий за филм за Хенри Пърсел. „Трябва да заснема масовите сцени на този филм извън Англия и смятам България за много подходящо място.“ Така станах продуцент. Заедно с приятеля ми Радослав Спасов се заехме с организацията на 8 снимачни дни на филма Англия, моя Англия. Първият ден трябваше да заснемем големия пожар в Лондон в края на 17 век. Бяхме построили скъп декор на брега на Суходолското езеро. Ден преди снимките заваля сняг. Такъв сняг през април не беше помнен. Сибирска зима. Всичко беше побеляло. Тони пристигна с екипа си от 8 души, само най-важните, ден преди снимките. Видяхме заедно декора. Той попита каква е прогнозата за времето. След 2 дни го даваха да има рязко затопляне. И Тони каза: „Този декор да се премести 20 метра нагоре по хълма, защото при топенето на снега водите ще се вдигнат. Сега!“ Това предизвика ужас във всички нас, представяйки си гигантския труд, който предстоеше. Но художникът Наско Янакиев прие задачата професионално и въпреки нечовешките условия премести декора на посоченото от режисьора място. След 5 дни като отидохме да снимаме пожара наистина езерото беше вдигнало нивото си, така че актьорите газеха в педя вода, докато снимахме. Това беше голям урок за всички: смелостта да вземеш важно решение и да поемеш отговорността за това.

Тефтерчето на Зануси
включва всичките неизброими пътувания на Кшищоф Зануси. На една от първите пресконференции в София го помолих да прочете седмичната си програма на журналистите. Всеки втори ден той беше в различна държава... Поне 4 пъти ни е гостувал в Дома на киното и на СФФ. Срещал съм го много пъти на различни места по света. Винаги изряден, с костюм и вратовръзка. И продължава с този мисионерски ритъм до днес. „Има няколко неща, които всеки от вас трябва да усвои, за да стане модерен гражданин на света“, каза той на една от визитите си в София през 90-те : „Да знае английски и да има шофьорска книжка са първите.“ И още – „домът ми е отворен за всеки, който иска да се занимава с кино“, което си беше така. Зануси приютяваше в дома си във Варшава студенти от цял свят, които не можека да си позволят да наемат квартира...

Танцът на Скомароха
беше подаръкът на големия руски актьор Ролан Биков за публиката на Дома на киното един 6 януари. Богоявление при нас, Рождество – при тях. В залата имаше едва 50-ина верни киномани. „Не се притеснявайте, приятели“, каза той, „обикновено играя пред пълни зали, но, имайки предвид особения ден и вашата отдаденост на киното, ще направя нещо специално“. И изпълни целия танц и песен на Скомароха от „Андрей Рубльов“ на Тарковски, който прожектирахме след това. С неописуема страст, енергия и отдаденост. Година по-късно се разхождах из Новодевичето гробище в Москва. Видях паметна плоча с неговото име...

Бари Елис, Стефан Китанов и Тери Джоунс 

Първата визита на Тери Джоунс в София
беше свързана с пълна ретроспектива на Монти Пайтън и отделните филми на всеки член на групата в Дома на киното. Направихме я през 1996 с Британския съвет. В навечерието на фестивала разбрахме, че Тери Джоунс ще ни гостува. Също и че ще направи нещо извънредно – ще покаже за първи път пред публика новия си филм The Wind in the Willows. Веднага разместихме програмата и открихме с филма, който той беше взел същия ден сутринта от лабораторията. Това беше първата публика в света, която гледа този филм. Изключително емоционална прожекция, с възторжено приемане на финала и дълги овации, които Тери прие лично от публиката, прегръщаща и здравистваща го във фоайето. Последва купон с Кита и Пешето и „Always Look on the Bright Side of Life“, където Тери свиркаше с уста. Жалко, че филмът не се превърна в в световния хит, който заслужаваше да бъде, но Тери Джоунс обикна България, нашите салати, ракията на баща ми и гостува още няколко пъти на СФФ.

Ничията земя
между България и Сърбия е мястото, където беше подписан договор за бъдещ игрален филм между Радивое Андрич (режисьор), Стефан Китанов (продуцент), Лидия Джорджевич-Андрич (сценарист) и Илиана Китанова (актриса). Бяхме в нашия стар Голф на път за Ниш. Режисьорът на Светкавици и Когато порасна, ще стана Кенгуру и жена му щяха да вземат автобуса за Белград, след като Раша беше член на журито на СФФ. Казахме си, че някой ден ще направим филм заедно. Поляхме договора в култовата кафана „Чале магистрале“ в края на Сичевачка клисура преди Ниш. Раша вече има два проекта, за които си говорим...

Терасата на легендарния хотел „Екселсиор“ във Венеция
беше мястото, където срещнах за първи път Такеши Китано. Тогава бях член на журито за дебюти „Опера прима“ на фестивала и всеки ден ми се случваше да виждам знаменитости. Но Бийт Такеши не беше кой да е. А Китано! Веднага го приближих и го заговорих. Английският не беше стихията му. Тогава му показах визитката си. Китанов, казах, аз, от България! Той ме погледна и се засмя. Роднини, мейби, казах. Той се засмя още повече. И така се снимахме. Китано и Китанов. А роднини мейби? Те прабългарите като са тръгнали на запад, може да е имало мъгла и някои да са тръгнали на изток. The Answer, My Friend, Is Blowin’ in the Wind. Мейби...

Част от екипа на "Поколение" около Кита, сред които Надежда Косева, Стефан Арсениевич, Николай Никитин 

Поколение: изгубени и намерени (Lost and Found)
беше рожба на селекционера на Берлинале Николай Никитин. Преди да му хрумне тази идея си говорихме, че трябва да направим нещо за нашето поколение, разбирано по-широко като поколение на приятели, които правим кинофестивалите в Централна и Източна Европа. Поколението беше рамкирано между най-младия между нас (Никитин), и най-стария (Стефан Лаудин). По-късно тази идея прерастна в това да се направи омнибус филм, съставен от няколко късометражни филма на режисьори от Източна Европа на тема Поколение. Ники избра петима от тях: Кристиан Мунджиу (Румъния), Корнел Мундруцо (Унгария), Ясмила Збанич (Босна и Херцеговина), Стефан Арсениевич (Сърбия) и Майт Лаас (Естония). За България се разбрахме да направим конкурс. Спечели го младата Надежда Косева. Аз бях българският копродуцент на филма. Ники дойде в България да се срещне с Надя. След това посетихме любимата ми Молерова механа в Банско. По-късно се прибрахме в малкия хотел, където често отсядам. В общото помещение има камина. Не беше заредена. Намерихме в двора големи цепеници, които поставихме в огнището. Нямаше как да се запалят, но ние бяхме упорити. Ники късаше страници от тетрадката с бележки, аз отпивах от ракията на баща ми и я връщах в огнището. След 20-минути огънят лумна. И филмът тръгна. Превърна се в програмния проект на цяло поколение. След него Кристи спечели „Златна палма“ в Кан. Ясмила – „Златна мечка“ в Берлин. Корнел беше два пъти в конкурса в Кан. Стефан – в берлинската Панорама. Майт дипли с успех своята оригинална анимация. Ред е на нашата Надя...

Наградата на София

учредихме за първи път през 2005 съвместно със Столичната община. Първият й носител бе британският режисьор Питър Грийнауей. Оттогава над 30 водещи световни и български кинематографисти са получавали в София плакета на Георги Чапкънов. Веднъж бях в дома на Вим Вендерс в Берлин. Покани ме в кабинета си, където има кът с наградите му през годините. Видях „Златната палма“ за Париж, щата Тексас, „Златният лъв“ за Състоянието на нещата, още много статуетки зад една витрина. След това на стената видях няколко грамоти в рамка. На една от тях прочетох Американска филмова академия и заглавието – „Криле на желанието. Под нея беше нашата Награда на София...

Добави коментар в FacebookОтличеният с Голямата награда на журито в Кан „Чудесата” на италианката Аличе Рорвахер ще очарова публиката на София Филм Фест

„Всичко беше една голяма изненада – самият факт, че филмът беше в програмата на Кан, а и поканата да се върна обратно няколко дни, след като го бяхме представили. Знаех, че получаваме награда, но не ми казаха коя е. Бях много изненадана и страшно щастлива – все още съм в облаците”, споделя режисьорката на пресконференцията след награждаването на един от най-авторитетните фестивали в света.

Трите аса на световното кино на 19-ия София Филм Фест

„Златната палма” от Кан, „Златната мечка” от Берлин и „Златният лъв” от Венеция с българска премиера в София!

Революционният фестивален хит „Племето” ще разстресе публиката на 19-ия София Филм Фест

Зашеметяващият дебют на украинския режисьор и сценарист Мирослав Слабошпицки е сред акцентите в програмата на тазгодишния Международен София филм фест.

Носителят на „Златен глобус” „Левиатан” на Андрей Звягинцев е сред гала премиерите на 19-ия СФФ

След триумфа си на наградите „Златен глобус” (отличен като най-добър чуждестранен филм), и чудесното представяне на най-престижните международни кинофоруми - приз за най-добър сценарий в Кан, за най-добър филм в Лондон, най-добър чуждестранен филм в Мюнхен, номинация за БАФТА, номинация за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм - новият руски филмов шедьовър ще зарадва и българската фестивална публика.

Филмът на Раду Жуде „Aferim!”, копродукция между Румъния и България – в конкурсната програма на 65-ото Берлинале

Заедно със „Защо аз” на Тудор Джурджу и „Никой не иска нощта” на Изабел Коишет, това е третият филм с българско участие, който представя страната ни в Берлин в годината на честване на 100-годишния юбилей на родното ни кино

„Досието Петров” на Георги Балабанов открива 19-ия София Филм Фест

Носителят на „Оскар” и сценарист на филма Жан-Клод Кариер пристига в София специално за премиерата.

12-ото издание на конкурса за късометражно кино Jameson Short Film Award

През 2015 година очакваме нови предизвикателства с Наградата ДЖЕЙМИСЪН за български късометражен филм

СОФИЯ – ТВОРЧЕСКИ ГРАД НА КИНОТО НА ЮНЕСКО

Столицата на България е един от петте световни градове на киното и чества по достоен начин 100-годишния юбилей на българското кино на 13 януари 2015

2015 – ГОДИНАТА, В КОЯТО БЪЛГАРСКОТО КИНО НАВЪРШВА 100!

От 2005 година, по инициатива на Националния филмов център, на 13 януари – датата на първата публична прожекция на филма на Васил Гендов „Българан е галант”, българската филмова общност чества своя професионален празник. В началото на 2015 година се навършва един век от това събитие. Отбелязването на този важен юбилей ще продължи през цялата 2015 година с различни инициативи

Българска копродукция открива БЕРЛИНАРЕ!

Филмът на Изабел Коишет „Никой не иска нощта” с участието на Жулиет Бинош и Гейбриъл Бърн ще открие 65-ото издание на престижния кинофорум Български копродуценти са компанията „One More Movie”

„Срещи на сляпо” - носителят на три награди от София Филм Фест 2014 е специален киноакцент през месец декември

Грузинският филм на екран у нас напомня на всички, че март и 19-ия София Филм Фест са много близо

Филмови дни ЛУКС от 9 до 11 декември в Дома на киното

Трите филма финалисти за наградата ЛУКС на Европейския парламент (LUX Film Prize) ще бъдат показани от 9 до 11 декември в Дома на киното в София - ВХОД СВОБОДЕН

"1989" - уникална, ЕДИНСТВЕНА прожекция в България

Документалният филм на Андерс Остергард и Елизабет Рач, с който се открива Международния фестивал за документални филми в Копенхаген - CPH:DOX ще бъде прожектиран едновременно в 59 града в цяла ЕВРОПА

"Златната раковина" от Сан Себастиан 2013 "ЛОША ПРИЧЕСКА" - венецуелски филм в Дома на киното

Не пропускайте филма "ЛОША ПРИЧЕСКА" - от 10 октомври в Дома на киното

Три български филма в конкурсните програми на МФФ Варшава 2014

"Съдилището", "Урок" и "Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС" са стартирали от СОФИЯ МИЙТИНГС в рамките на София Филм Фест

Призив за освобождаването на Олег Сенцов

Олег Сенцов, който подкрепяше Евро Мейдан протестите в Киев и който се обяви против анексирането на Крим от Русия, беше арестуван от Тайните служби за сигурност на Руската федерация в дома му в Симферапол на 10 май и транспортиран в Москва, където все още лежи в ареста и очаква да започне процеса, който беше насрочен за 11 октомври

OPEN CALL FOR SUBMISSIONS

The 19th edition of Sofia International Film Festival will take place between 5th and 15th of March 2015 in Sofia, Bulgaria. You are welcome to submit your films online

CALL FOR APPLICATIONS

The 12th Sofia Meetings will take place from 12th till 15th March 2015 in the framework of the 19th Sofia International Film Festival /5th – 15th March 2015/.

"Урок" е селектиран в Конкурсната програма на Международния филмов фестивал в Токио

Филмът на Кристина Грозева и Петър Вълчанов с награда от София Мийтингс 2013 е селектиран в един от най-престижните световни фестивали категория "А" - Токийския

НАГРАДА за "Урок" на Петър Вълчанов и Кристина Грозева в конкурса "New Directors" в Сан Себастиан

"Урок", стартирал от София Мийтингс и представен през март 2014 на закрита прожекция в София, беше в състезание на един от най-престижните международни фестивали, категория "А"

21-ви международен кинофестивал „Златен памук“ в Адана

100-годишнината на турското кино се чества през цялата 2014 година. Скъп подарък за юбилея направи най-успешният съвременен турски режисьор Нури Билге Джейлан, спечелвайки Златна палма в Кан със снимания в неземната Кападокия „Зимен сън“. Само 250 километра на юг се намира Адана, градът на знаменития едноименен кебап, но и известен с памуковите плантации в близост. Тук се състоя 21-то издание на международния кинофестивал „Златен памук“

Премиера на българския филм "ТРИ ДНИ В САРАЕВО" в Дом на киното

На 30 септември от 19 часа, Дом на киното ще отвори широко врати за премиерата на филма от България "Три дни в Сараево" на режисьора Николай Тодоров

Олег Сенцов е почетен член на журито на 62-ото издание на филмовия фестивал в Сан Себастиан

Украинският режисьор ОЛЕГ СЕНЦОВ, арестуван през май от федералните служби за сигурност на Руската федерация заради активната му позиция в Евромайдан, все още е в затвора в Москва

ДИСКУСИОНЕН КЛУБ „София Филм Фест за учащи” Есен 2014

Есенният семестър на дискусионния клуб включва 12 европейски и световни заглавия, повечето от които участвали в София Филм Фест и Киномания, и стартира на 18 септември!

Арт Фест, Дом на киното и Netcinema.bg представят „ФРЕНСКА ПРИКАЗКА” на режисьорката Аньес Жауи

За ПЪРВИ ПЪТ в България филм ще се разпространява едновременно на кино и онлайн!

“Жената от фара” на Ана Китанова – в конкурсната програма на три международни кинофестивала

Късометражният филм на Ана Китанова “Жената от фара”(22 мин.), след успешното си участие на София Филм Фест тази година, е селектиран в конкурсната програма на престижните международни фестивали “Avvantura Festival Film Forum” в Задар, Хърватска, “Drama International Short Film Festival” в Драма, Гърция и Tofifest в Торун, Полша.

CentEast 2014 - submit your work-in-progress!

The call for works-in-progress from Eastern Europe to participate in CentEast Warsaw-Moscow is now open! The deadline for submissions is Friday, 5th of September 2014.

Българско участие на фестивала Сан Себастиан

4 български филма като част от ретроспективата с 50 филма от Източна Европа:“Писмо до Америка”, “Източни пиеси”, “Георги и пеперудите”и “Ритуалът” в омнибуса “Поколение: Изгубени и намерени”.

"Урок" на Петър Вълчанов и Кристина Грозева ще се състезава за наградата в конкурса "New Directors" на филмовия фестивал в Сан Себастиан

Българският филм "Урок", пълнометражен дебют на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, беше показан през март на закрита прожекция в рамките на София Мийтингс и сега получава възможност да се състезава на един от най-престижните международни фестивали, сред 14-те акредитирани от FIAPF с категория "А"

За старата компания в Дома на киното и Тери Джоунс, който още не беше девствен...

Бяхме голяма компания. Всички студенти на по 20-24 години. Идвахме в Дома на киното дори когато не бяхме на работа. Защото ни беше добре заедно – да гледаме филми, да спорим, да се забавляваме, да късаме билети, да лепим плакати. Аз, Мира, Веси, Ради, Дани, Калин, Крум, Григори, Тишо, Влади, Ицо.... Все приятели от класа! Така ни свари и Монти Пайтън Фест през май 1996-та.

Комедийното събитие на 2014 – на кино в Дома на киното

Светлана Комогорова – Комата в момента работи по превода на спектакъла, и използвахме възможността да я поразпитаме за някои неща, свързани със страстта й „Монти Пайтън”

Следващата сесия на Residence du Festival в КАН ще се проведе от 2 март до 15 юли 2015

Residence du Festival всяка година приветства десетки млади режисьори, които работят по първия или втория си пълнометражен филмов проект в две сесии с продължителност четири месеца и половина (от 1-ви октомври до средата на февруари, а от края на февруари до средата на юли)

Berlinale Talents 2015 - Talent Press - КАНДИДАТСТВАНЕ

Berlinale Talents, Гьоте Институт и ФИПРЕСИ канят млади филмови критици в Берлин през 2015

MONTY PYTHON Live (mostly) на екран в България

Внимавайте в картинката! Уникалното шоу с продължителност 2 часа и 30 минути ще бъде показано ексклузивно в Дома на киното и в програмата „София Филм Фест в парка - Маймунарника” от 31 юли до 19 август

ПЕТИЦИЯ ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА ИРАНСКАТА РЕЖИСЬОРКА МАХНАЗ МОХАМАДИ

Махназ Мохамади, иранска режисьорка и борец за правата на жените, е осъдена на 5 години затвор с обвинение в "заговор срещу държавната сигурност" и "пропаганда против режима" в Техеран

Отиде си професор Владислав Икономов...

Отиде си професор Владислав Икономов – изключителен творец и човек, страхотен преподавател и добър приятел...

Не пропускай "КУТИЯ за ХРАНА" - на кино!

От 13 юни - дебютният филм на Ритеш Батра с участието на звездата на индийското кино Ирфан Кан "КУТИЯ за ХРАНА" - на кино в Cine Grand, Дома на киното, Евросинема и кино "Одеон"

Любовта идва неочаквано... с "КУТИЯ за ХРАНА"! Не пропускай своята... от 13 юни по кината

Храната е удоволствие, храната е енергия, тя е връзката ни с природата. Някои народи имат по-специални традиции – във века на технологиите Ви предлагаме среща с нещо познато, лично, естествено и истинско като храната, поднесена и приета с чувство!

АНИМИРАНА АЗБУКА от А до Я - в Дома на киното

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК на БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА и КУЛТУРА и на СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ!

Руските тайни служби арестуваха украинския кинорежисьор Олег Сенцов, носител на наградата на София Мийтингс за най-добър проект, в обвинение за тероризъм

Известният режисьор Олег Сенцов, участник в движението Евромайдан, бе отвлечен в родния си град Симферапол (Крим) от тайните служби на Руската федерация на 11 май 2014 година.

Избрахме филма, който получи Наградата на Младите Зрители на Европейската филмова академия

Заедно с децата от 17 града в цяла Европа, на 4 май София беше участник за втора година в специалния Филмов ден на Младата Публика, организиран от ЕФА

СОФИЯ участва във връчване Наградата на МЛАДИТЕ ЗРИТЕЛИ на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия и Международният филмов фестивал София Филм Фест отправят покана към младите зрители, които имат уникалния шанс да изберат носителя на Наградата на младата публика на Европейската филмова академия - 4 МАЙ - 13.00 - 19.00 - ДОМ НА КИНОТО

Международния филмов фестивал в Одеса стартира кампания за набиране на средства

Кампания за набиране на средства в Indiegogo с цел подкрепа на националния конкурс и неговата организация в рамките на Международния филмов фестивал в Одеса

Софийски фестивал на науката

От 8 до 10 май в Театър София и парк Заимов се провежда СОФИЙСКИЯ ФЕСТИВАЛ НА НАУКАТА

Почина австрийският режисьор Михаел Главогер

С неговата неочаквана смърт се отваря огромна пропаст в същността на киното в Австрия - споделят негови колеги. Поклон и светла му памет...

Шанс за киноманите от „София Филм Фест за учащи” - Младежкото жури във Венеция ги очаква!

За поредна година Домът на киното е избран от Европа Синемас да участва в селекцията на Младежкото жури на един от най-авторитетните фестивали в света – Венецианския!

Български триумф на 14-ия кинофестивал във Висбаден

Павел Веснаков отнесе 70 000 евро от Фондация "Робърт Бош" за новия си късометражен филм

Заповядайте на курс "КУЛТУРА на РЕЧТА"

КУРСЪТ е за всеки, който проявава интерес – медийни и публични личности, тв и радио журналисти, политици, адвокати, водещи, лектори, търговски представители, брокери и всички, за които говорните умения са важна част от професионалната им реализация

Специални гости на Фестивал МИЛЕНИУМ в Брюксел

Филмовият фестивал МИЛЕНИУМ е подкрепян от екипа на Обединените нации в Брюксел, както и от програмата за развитие на Обединените нации

Луис Миняро: „Разглеждам киното като илюзия, като фантазия, като игра”

Специално интервю за 18-ия Международен филмов фестивал "София Филм Фест" на режисьора на "Падаща звезда" Луис Миняро

БИЛЕТ за кино през Април @Дома на киното - София Филм Фест BEST

Best of the Fest в програмата на Дома на киното - за прожекциите ще важат билетите в "can"-че за София Филм Фест. Очакваме Ви!

Р А Н Г Е Л

"Според мен общуването с Рангел Вълчанов трябва да се признава за висше кинообразование... По случай неговата 80-годишнина дълго се опитвах пред белия лист да намеря думите, с които да изразя моето преклонение пред Маестрото... "

Best of the Fest @Дома на киното

Специални прожекции на фестивални филми в Дома на киното, за всички тях ще важат билетите в "can"-че за София Филм Фест!

Ключови реплики на звездите от "Ало, Ало" пред София Филм Фест

Ключови реплики на звездите от култовия британски сериал "Ало, Ало" Гай Сайнър, Вики Мишел, Ричард Гибсън, Ким Хартман, Сю Ходж и Артър Бостръм

Звездите от "Ало, Ало" за София Филм Фест

Вдъхновяващи думи от звездите на култовия британски сериал "Ало, Ало" Гай Сайнър, Вики Мишел, Ричард Гибсън, Ким Хартман, Сю Ходж и Артър Бостръм

Актьорите от култовия сериал "Ало, Ало" са гости на София Филм Фест днес в Дома на киното

ПРЕДСТОИ още една среща с Гай Сайнър, Вики Мишел, Ричард Гибсън, Ким Хартман, Сю Ходж, Артър Бостръм и мениджъра им Кийт Падингтън Ричардс - ДНЕС, от 16,00 часа в ДОМА НА КИНОТО!

Допълнителни прожекции в програмата на София Филм Фест

Вижте кои филми ще имат допълнителни фестивални прожекции в Дома на киното и Евросинема

Звездите от "Ало, Ало" са гости на София Филм Фест днес в Люмиер

Специалните гости от "Ало, Ало" Гай Сайнър, Вики Мишел, Ричард Гибсън, Ким Хартман, Сю Ходж, Артър Бостръм и мениджъра им Кийт Падингтън Ричардс

Best of the Fest продължава в Cinema City

Скърбим за Бауми!

Един от последните мечтатели в киното напусна този свят на 18 март 2014.

Артистите от неостаряващия английски сериал "Ало, ало!" идват на 18-ия София Филм Фест

Публиката ще се срещне със своите любимци след прожекцията на "Завръщането на "Ало, Ало!" на 20 март, в кино Люмиер, в 20:30 часа! Още една прожекция и среща - на 21 март, от 16:00 часа в Дома на киното!

Късометражен маратон с вход свободен в НАТФИЗ утре

Цял ден в компанията на късометражни заглавия от цял свят!

НАГРАДИТЕ на 18-ия международен филмов фестивал София Филм Фест

„Срещи на сляпо” (Грузия) на режисьора Леван Когуашвили спечели Голямата награда "Фокусфокс"

Гийом дьо Сей с няколко "Уроци по хармония"

Продуцентът ще разкаже повече за филма днес в 21:00 ч в кино Одеон

Проект на "София Мийтингс" днес с премиера в Дома на киното

Продуцентът Сол Бонди представя „Младежи” в 16:00 ч

Филм-събитие във фестивалната програма „Катедрали на културата” 3D

Не пропускайте уникалния проект на Вим Вендерс, който идва на София Филм Фест непосредствено след премиерата си на Берлинале

Международен апел за солидарност с украинските кинофестивали

Ние сме дълбоко загрижени за ситуацията в Украйна. За нашите приятели, които правят кинофестивали в Украйна, 2014 със сигурност ще бъде доста трудна година, и ние изразяваме нашата солидарност с тях.

Испанска "Падаща звезда" днес в Дома на киното

Продуцентът Луис Миняро ще представи лично своя дебютен режисьорски филм

Среща с Ален Байне в НАТФИЗ

Заповядайте на среща, уъркщоп и прожекция на филм на световноизвестния арт директор в кинозалата на НАТФИЗ в понеделник. Вход свободен!

Българският филм в Международния конкурс с две прожекции днес

Константин Буров ще представи "Отрова за мишки" на късната - в 18:30 в Дома на киното

Горан Маркович отново е гост на София филм фест

Ако сте пропуснали първата прожекция на "Фалшификаторът", днес може да изгледате филма в присъствието на неговия режисьор

Махмут Фазъл Чошкун свири „Йозгат блус” днес в кино Одеон

Заповядайте в 18:30 ч за да се насладите на филма от Балканския конкурс

Кино и Вино в програмата на 18-ия София Филм Фест

Специална селекция на София Филм Фест и Домейн Бойар - впечатляващи филми и вина

Филмовите и винените изкушения в програмата "Кино и Вино"

Вижте съчетанието от филмиови заглавия и прекрасни вина, които София филм фест поднася заедно с Домейн Бойар

Втори шанс за "Срещи на сляпо" в присъствието на Леван Когуашвили

Днес грузинският режисьор представя филма си в Дома на киното

„Нежни терористи” превземат фестивала в четвъртък

Иван Остроховски - словашкият режисьор на документалния филм, пък ще обясни на зрителите какви са исканията им в Euro Cinema в 21:15 ч

Евгени Гиндилис води "Дубровски" днес в Дома на киното

Продуцентът ще представи филма си преди прожекцията му от 18:30 ч

Марк Баше и Чедомир Колар предлагат "Кутия за храна" на зрителите в четвъртък

Продуцентите представят любовната история в кино Люмиер на 13 март в 20:30 ч

Джей Тейлър представя "Лоното" довечера в Дома на киното

Продуцентът на филма от Международния конкурс е сред гостите на 18-ия София Филм Фест

Доминик Шприцендорфер представя "Електро Москва" в Euro Cinema днес

Прожекцията на филма е от 18:45 ч

Майторски клас на Густав Дойч във вторник

Заповядайте на срещата с режисьора на "Шърли: Представа за реалност" след прожекцията утре, 11 март, от 10 ч в Дома на киното

Отворени събития, уъркшопи и лекции на 11-ото издание на София Мийтингс

Каним всички кинопрофесионалисти, студeнти по кино, визуални изкуства, реклама и медии!

Днес стартира Балканският конкурс на 18-ия София Филм Фест

Коста Джорджевич, Лусин Динк, Игор Иванов, Горан Маркович, Марко Шантич и Томи Салковски представят филмите си лично пред фестивалната публика

Откриваме документалния конкурс в Euro Cinema в неделя

За първи път SIEMENS осигурява наградата за най-добър документален филм

Интервю с Елени Кристодулу, продуцент на "КЪСМЕТ"

Разговаряхме с директора на продукция на "Късмет" за темите на този интригуващ документален филм

Нина-Мария Паскалиду и Елени Кристодулу се срещат със зрителите на премиерата на своя "Късмет"

Режисьорката и директорката на продукция представят лично документалния си филм днес, 8 март, в кино Люмиер

Константин Лопушански представя "Ролята" в неделя

След утрешната прожекция на филма, заповядайте на разговор с режисьора в зала МАТТИ’Д в 12:30 ч

Списък на пресконференциите на 18-ия София Филм Фест

На вниманието на колегите ни журналисти предлагаме списък с пресконференциите, които ще се състоят в рамките на 18-ия София Филм Фест и заявка за интервюта.

Янош Сас представя "Голямата тетрадка" на 8 март в Дома на киното

Унгарският режисьор е сред гостите на 18-ия София Филм Фест

Български акценти в първия фестивален уикенд

Пет български продукции от програмата на 18-ия София Филм Фест ще бъдат прожектирани в зала „Люмиер”

Фестивалът „Милениум” гостува на 18-ия София Филм Фест

Международният филмов фестивал „Милениум” е създаден от Златина Русева и Любомир Георгиев през 2009 г. в Брюксел. Той представя филмите на независими творци, които са чувствителни към големите цели на нашето време, определени от ООН през 2000 г. като Целите за развитие на хилядолетието.

"Sleeping Dogs" с премиера на 18-ия СФФ

Филм с български продуцент, номиниран за Британските филмови награди за независимо кино 2013

Музикалният екран на София Филм Фест 2014 ще „излъчва” на живо цяла седмица партита

От 7-и до 13-и март зала Matti’D над кино „Люмиер” ще бъде сцена за разнообразни концерти с вход свободен!

Диплом Special Mention за филма на Светослав Драганов "Живот почти прекрасен" на ZagrebDox

Светослав Драганов с награда от Загреб

София Филм Фест за учащи и пенсионери...

...или как да гледате над 60 филма за 15 лева, ако сте млади или възрастни

Новият проект на Мира Форнай ще бъде представен на София Мийтингс

Screen Daily - Новите филми на Мира Форнай, Раду Жуде и Стефан Командарев са сред проектите, които ще бъдат представени на поредното издание на София Мийтингс (13-16 март 2014)

18-и Международен филмов фестивал София Филм Фест

Основна информация за акценти в програмата на 18-ия София Филм Фест

Дебютният филм на Душан Ханак „322” дава старт на програмата „Чехословашката Нова вълна. 1969. Забранените филми” на 28 февруари в Дома на киното

Известният режисьор ще получи Наградата на София на Столичната община за приноса си към изкуството на киното

Единадесет завладяващи кино разказа, вдъхновени от историята и реалността, ще мерят сили в Документалния конкурс на 18-ия СФФ

За първи път SIEMENS осигурява наградата и подкрепя документалния конкурс на София Филм Фест

Домът на киното представя уникална програма от 8 „забранени филма” на Новата вълна в Чехословакия

Създадени през 1969, филмите виждат бял свят едва след 20 години. „Чучулиги на конец” на Менцел печели Златна мечка в Берлин през 1990. Водещият словашки режисьор Мартин Шулик ще представи лично документалният си филм „25 от 60-те или Чехословашката нова вълна”. Стартът е на 28 февруари със специален гост знаменитият словашки режисьор Душан Ханак, който ще получи Наградата на София на Столичната община и ще представи лично своя филм „322” (1969)

Режисьорът Георги Дюлгеров ще получи Наградата на София на Столичната община на 18-ия София Филм Фест

Проф. Георги Дюлгеров е един от най-популярните и обичани режисьори в българското кино. Много от неговите филми отдавна са част от златната класика в родното кино, а „Авантаж” (1977) и до днес остава българският игрален филм с най-високо отличие от международен кинофестивал – „Сребърна мечка” (1978) в Берлин

За наградата от "Домейн Бойар" ще се борят десет филма в Балканския конкурс на СФФ

Десет филма ще се борят за наградата в Балканския конкурс на 18-ия СФФ, осигурена по традиция от „Домейн Бойар”. Наградата в Балканския конкурс ще бъде избрана от следното жури: грузинският режисьор Каха Кикабидзе, фестивалният директор и програматор от Индия Сриниваса Сантанам и българският актьор Стефан А. Щерев

Три филма-акценти от програмата на 18-ия София Филм Фест

„Уроци по хармония” на Емир Байгазин / „Спусната завеса” на Джафар Панахи / „Позиция на дете” на Калин Петер Нецер

Вземи своя БИЛЕТ, избери своите филми!

От 21 февруари можеш да имаш БИЛЕТ за София Филм Фест. Програмата е вече ясна, филмите са на път, гостите – също! БИЛЕТ! Можеш да си го купиш отвсякъде, може да те заведе навсякъде!

Международното жури на 18-ия София Филм Фест

Руският продуцент и режисьор Александър Роднянски оглавява респектиращо жури, което ще оценява филмите от международния конкурс за първи и втори филми и конкурса за Наградата Джеймисън. В журито са още продуцентите Чедомир Колар и Александър Рис, режисьорката Лусин Динк и актрисата Силвия Петкова

Международният конкурс на 18-ия София Филм Фест

За участие в Международния конкурс на 18-ото издание на София Филм Фест кандидатстваха стотици първи и втори филми от всички континенти. Имаше заглавия от Зимбабве, Венецуела, Куба, Колумбия, Австралия, Нова Зеландия, Виетнам, Филипините, Мароко, Гватемала, Шри Ланка, Камбоджа, Коста Рика, Гвинеа Бисау, Бангладеш... Повече от два месеца отне селекцията, докато се стигна до избраните 12 филма, повечето от които са дебюти на режисьорите

Още три филма акценти в програмата на 18-ия София Филм Фест

„Руини” на Майкъл Коди и Амиел Къртин-Уилсън / „В разцвет” на Нана Еквтимишвили и Симон Грос / „Златната клетка” на Диего Кемада-Диес

Три филма-акценти от програмата на 18-ия София Филм Фест

„Мьобиус” на Ким Ки-Дук / „Моето куче Килър” на Мира Форнай / „Ида” на Павел Павликовски

За първи път „Фокус Сърбия” на София Филм Фест

Новото сръбско кино ще дефилира в София, предвождано от „тежката артилерия” режисьори Горан Паскалевич и Горан Маркович и най-големите си актьори Мики Манойлович и Лазар Ристовски сред 15-те гости от съседна Сърбия

„Трудно е да бъдеш Бог” на Алексей Герман

Фестивалната публика ще има възможност да види последния филм на Алексей Герман „Трудно е да бъдеш Бог”

„Нимфоманка” със световна премиера на Берлинале 2014

София Филм Фест е първият фестивал в света, който представя "Нимфоманка", заедно с пълна ретроспектива на Ларс фон Триер

"Чест" на Павел Веснаков - с Голямата награда от Клермон-Феран

"Чест" получи Голямата награда на журито в международния конкурс на Фестивала за късометражно кино в Клермон-Феран, Франция

„Ролята” на Константин Лопушански

Режисьорът е специален гост на фестивала и ще представи лично най-новия си филм в София

„ШЪРЛИ: Представа за реалност” на режисьора Густав Дойч

Картините на един от най-влиятелните живописци в новата история на изкуството ЕДУАРД ХОПЪР оживяват като „на кино”

12 кандидати за наградата Jameson на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ 2014

На 4 февруари вечерта, след продължително обсъждане на всички 90 кандидатстващи филми, селекционната комисия определи 12 финалисти

Три филма на италианския киномайстор Паоло Сорентино ще бъдат показани на 18-ия София Филм Фест

„Великата красота” - носителят на „Златен глобус” за чуждоезичен филм и на четири приза от Европейската филмова академия – най-добър европейски филм на 2013 година, най-добър режисьор (Паоло Сорентино), най-добър актьор (Тони Сервило) и най-добър монтаж (Кристиано Травальоли) е една от гала прожекциите на София Филм Фест 2014

18-и Международен филмов фестивал София Филм Фест

Международният филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival), едно от водещите културни събития в кандидатурата на София за европейска културна столица, ще събере своите зрители за 18-и път през месец март

ГАЛА ПРЕМИЕРИТЕ в Зала 1 на НДК на 18-ия София Филм Фест

Много са заглавията-изкушения, които ще фокусират вниманието на публиката през март. Сред тях има няколко, които ще поканят публиката в най-голямата кинозала на Балканския полуостров – Зала 1 на НДК

"Големите награди" в програмата на 18-ия София Филм Фест

Рубриката „Големите награди” по традиция представя филмови заглавия, носители на наградите за най-добър филм от престижни международни филмови форуми през изтеклата година

Горан Паскалевич ще получи Наградата на София на Столична община

Сръбският режисьор ще представи у нас най-новия си филм „Когато се съмне/When Day Breaks”

С ексклузивна прожекция на „Съдилището” на Стефан Командарев се открива 18-ия София Филм Фест

След представянето си на фестивала, най-новият филм на Командарев ще се завърти в кината през октомври

Жури на младите киномани

Март наближава, и София Филм Фест ОТНОВО ще има своето Младежко жури. А ето и условията, които трябва да бъдат изпълнени...

ЛАРС ФОН ТРИЕР ПРЕДИ НИМФОМАНКА

Ретроспектива на провокативния датски режисьор очаква зрителите на 18-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Награди и международно признание за филма „БАЩА”

Анимационният документален филм „Баща”, чиято международна премиера беше в рамките на 16-ия София Филм Фест в конкурса Jameson Short Film Award, вече пътува по света – показван е на над 100 фестивала и има 26 награди

В очакване на "Нимфоманка" - трейлърът

Ларс фон Триер проследява „сексуалната еволюция на една жена от 0 до 50 годишна възраст”. В новия му провокативен филм има „много секс и много философия”.

Добрата история има нужда и от добър разказвач!

АРТ ФЕСТ и ДОМ НА КИНОТО организират курс "КУЛТУРА НА РЕЧТА" - той е за всички, които общуват! За всички, които говорят пред публика!

Глава 8 от рекламната кампания на "Нимфоманка"

Нов поглед

Глава 7 от рекламната кампания на "Нимфоманка"

Jameson SHORT Film Award 2014

Международният София Филм Фест и Jameson Irish Whiskey приемат заявки за участие в своя традиционен конкурс за късометражни филми Jameson Short Film Award

"ОТЧУЖДЕНИЕ"

От 14 декември до края на годината, САМО в Дома на киното може да гледате най-награждавания български филм на 2013 г. “ОТЧУЖДЕНИЕ”

„В изкуството сме заедно!”

Фондация Арт Фест и Дом на Киното представят една различна благотворителна инициатива. На 12 декември 2013 година, два дни и 65 години след приемането от ООН на Всеобщата декларация за правата на човека, каним всички на специална прожекция на „ЕПИЗОД ОТ ЖИВОТА НА СЪБИРАЧА НА ЖЕЛЯЗО” и концерт на „Карандила Джуниър”.

"Виктория" на Майя Виткова - в конкурсната програма на Сънданс

Пълнометражният дебют на Майя Виткова "Виктория" ще има световна премиера в конкурсната програма на Сънданс Филм Фестивал

MIX КИНО & ВИНО & ХРАНА

С любезното домакинство на Matti'D и с медийното партньорство на Divino Ви каним на вълнуващо преживяване - микс от кино, вино и вкусна храна.

20 български града на СФФ

София Филм Фест пътува от години из България и има издания или отделни прожекции в 20 града досега.

20 избрани международни фестивала

20 растения от градината

Градинката в двора на кооперацията, в която живее Кита, е малък оазис в центъра на София.

20 парчета на Фестивалния бенд

Малко история на Фестивалния бенд, без който не минава нито едно издание на фестивала

20 европейски ресторанта

От известно време регистрирам като мое място (Kita’s Place) всеки ресторант или бар, който ме впечатлява с качество на храна, обстановка и атмосфера.

20+2 български ресторанта

Пътувайки из България, обичам да откривам места, които регистрирам в блекбърито си като Kita’s Place. Тук са включени двадесет ресторанта и няколко бара. Добавям и две места от миналото, които вече не са същите, но са част от спомена.

20 избрани български режисьори

...чиято звезда изгря с проект на София Мийтингс и/или дебютен филм на София Филм Фест

20 любими филма на Кита

Това са любимите филми на 20 от любимите ми режисьори. Със сигурност има поне още 20 режисьора и още десетки любими филма.

20 разпространени филма

Арт Фест започва да се занимава с разпространение през 2003. До края на 2012 компанията представя на София Филм Фест и след това разпространява в България над 40 филма на утвърдени европейски режисьори. Избраната селекция включва следните филми, хронологично показани в българските кина:

20 продуцирани филма

...все още не могат да се свържат с името на Стефан Китанов и екипа на Арт Фест / РФФ Интернешънъл. До момента те са 12, като се очаква цифрата 20 да бъде достигната и надхвърлена през следващите 8 години. Ето завършените ни продукции към декември 2012:

20 избрани български филма

които София Филм Фест промотира пред света

20 + 20 + 20 открития на световното кино

Абсолютно невъзможно е да представим само 20 млади режисьори, гостували на СФФ. Особено след въвеждането на Международен конкурс за първи и втори филми, фестивалът се превърна в желана дестинация на много дебютиращи режисьори, част от които се наложиха като водещи кинематографисти на съвременното кино. Затова се спряхме на 60:

20 + 20 майстори на световното кино

Искахме да представим 20 избрани световноизвестни режисьора, гостували на София Филм Фест, но беше невъзможно, затова се спряхме на 40.

20 любими парчета на Кита

...извън репертоара на Фестивалния Бенд. "Музиката не само ме зарежда и прави атмосфера, но ми дава и ритъм, особено, когато шофирам – не мога и миг да изкарам зад волана без да включа любимия си iPod. Едно от най-любимите ми преживявания с iPod и кола беше в Долината на смъртта, Калифорния. Сред неописуемия лунен пейзаж музиката на Пинк Флойд беше това, от което се нуждаехме. Естествено се бяхме погрижили. Ето 20 парчета 100% Кита."

20 избрани събития

...реализирани през 90-те години от Стефан Китанов и екипа на Дома на киното, и след 2001 от Кита и екипа на Арт Фест.

20 избрани световни филма

През изминалите години на София Филм Фест са показани над 3 000 филма. Някои от тях оставиха следа в много от зрителите на феста.

20 въпроса към Кита

През ноември 2012 журналистката Анита Димитрова от в. Сега направи дълго интервю със Стефан Китанов, част от което влезе в броя на вестника от 15 декември. Поводът беше връчването на Наградата на Европа Синемас за мениджър на 2012 на Кита, но и 20-годишната му активност в сферата на киното. Поради ограниченото място, голяма част от интервюто не беше издадена и го публикуваме тук.

НОВИНИ
СФФУ@25.01.16, 00:01: "Рапсодия в бяло" - филм за театъра или театър за филма?
СФФУ@20.01.16, 11:01: Лицата на София Филм Фест за учащи - Бранимир Миладинов
СФФУ@14.01.16, 14:01: Най-доброто от българското и европейско кино само за учащи
Дом на киното@04.01.16, 00:01: Sofia MENAR стартира на 14-ти януари в Дома на киното
СФФУ@20.12.15, 16:12: Лицата на София Филм Фест за учащи - Амина Бадер
Дом на киното@07.12.15, 00:12: Филмови дни ЛУКС 2015 в Дома на киното
СФФУ@08.11.15, 17:11: 9 ноември - Международен ден за борба с расизма, фашизма, антисемитизма и ксенофобията
СФФУ@02.11.15, 17:11: „Урок“ за всички
СФФУ@01.11.15, 13:11: Били ли сте в Дивия запад?
Дом на киното@27.10.15, 17:10: Ивайло Христов представя БЪЛГАРСКИТЕ ФИЛМИ СЛЕД 2002 г.

 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.