ФЕСТИВАЛЕН КАЛЕНДАР
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
КЛУБ "СФФ за ПЕНСИОНЕРИ"
Jameson Short Film Award
Акредитиран от

Единадесет завладяващи кино разказа, вдъхновени от историята и реалността, ще мерят сили в Документалния конкурс на 18-ия СФФ

Единадесет завладяващи кино разказа, вдъхновени от историята и реалността, ще мерят сили в Документалния конкурс на 18-ия СФФ

SIEMENS представя:

Единадесет завладяващи кино разказа, вдъхновени от историята и реалността, ще мерят сили в Документалния конкурс на 18-ия СФФ

За първи път SIEMENS осигурява наградата и подкрепя документалния конкурс на София Филм Фест

„Синове на облаците” („Sons of the Clouds”, Испания, 2012) с участието на носителя на „Оскар” Хавиер Бардем, който е и продуцент на филма, изследва политическата криза в Северна Африка, отговорността на западните страни, основно САЩ и Франция, и тяхната външна политика. В доктрината „Realpolitik” икономическите и геополитическите интереси са по-важни от законите и етиката. Това създава нестабилност в региона, която води до хаос и насилие. Режисьорът Алваро Лонгория фокусира вниманието върху Западна Сахара – последната според ООН африканска колония, която е на прага на война. Бардем повежда зрителите по лъкатушещите пътеки на дипломацията към горчивата реалност, за да покаже как се стига до подобна ситуация и как може да се предотврати следващата война в Африка. Кинотворбата е динамична комбинация от екшън, интервюта и архивни фотографии. Филмът изследва миналото, за да се погледне в бъдещето. Двукратно получава признанието за най-добър документален филм - на Испанската гилдия на сценаристите ’13 и наградите Гоя ’13.

„Електро Москва” („Electro Moscow”, Австрия, 2013)  на режисьорите Елена Тихонова и Доминик Шприцендорфер е своеобразна електронна приказка за изобретателния дух на свободомислещия човек зад желязната завеса... и отвъд нея, документално есе за съветската електронна епоха и последиците от нея. Историята започва с разказ за създателя на първия електронен музикален инструмент в света – физика и музиканта Лев Термен, който работи в лабораторията на КГБ. Филмът представя още куп невероятни изобретения от архивите на службите за сигурност, вторичен продукт от развихрилата се военна индустрия. Документалната кинотворба проследява историята на съветската електронна музика и аналоговите синтезатори, създадени от бракувани части във военните заводи. Тези музикални инструменти трудно могат да се използват според предназначението си, заради тяхната непредсказуемост и неуправляемост. Но именно в това се крие невероятния им чар и това  е, което кара музикантите да търсят ново звучене и нов ритъм в изкуството. Историята на електронната музика и съветските синтезатори е алегория за живота на много талантливи хора в Русия, творили не благодарение, а въпреки политическата система в страната.  

Получилият международно признание „Акт на убийство” („The Act of Killing”, Дания-Норвегия-Великобритания-Финландия, 2013,) на Джошуа Опенхаймър е изумително оригинален документален разказ, стряскаща халюцинация и разтърсващо пътешествие в шокиращата баналност на злото. Филмът получи номинации за Оскар и Независим дух, BAFTA за най-добър документален филм, беше определен като най-добър документален филм на Азиа Пасифик ’13, в Берлин ’13, както и на Европейските филмови награди’13.

Джошуа Опенхаймър отива в Индонезия, за да намери оцелели жертви на Отрядите на смъртта от 60-те години, които са готови да говорят пред камера. Страхът спира много от тях, ала има и такива, които нямат нищо против да разкажат историите си от онова време – той открива бившите лидери на Отрядите. Ануар Конго и други паравоенни гангстери избиват над един милион предполагаеми комунисти и въпреки това се смятат за герои. Като фенове на холивудските филми, тези непокаяли се убийци не само си припомнят миналото, но и участват във възстановки на престъпленията, които включват похвати от жанра „noir”. Докато Ануар припомня действията си пред камерата, постепенно настъпват изненадващи обрати. Проличава тежестта на историята и фасадата на геноцида като „патриотична борба” започва да се разпада.
След като са изгледали предварителен вариант на филма, режисьорите Еръл Морис и Вернер Херцог се наемат да помогнат за завършването му. „Не съм гледал толкова силен, сюрреалистичен и страховит филм от поне едно десетилетие... Безпрецедентно явление в историята на киното”, коментира Херцог.

През 1999 г. крал Джигме Вангчук налага използването на телевизия и интернет в слаборазвитата държава Бутан, уверявайки народа, че бързото развитие е синоним на „огромно национално щастие” за страната – определение, което самият той е измислил. „Щастие” („Happiness”, Финландия-Франция-Бутан, 2013) на режисьора Томас Балмес започва в края на този процес, когато Лая, последното закътано в хималайското кралство село, се сдобива с пътна инфраструктура, електричество и кабелна телевизия. По време на тридневно пътешествие от Лая до процъфтяващата столица Тхимпху виждаме разтърсващата промяна през очите на 8-годишен монах, който няма търпение да замени молитвите с телевизор. В столицата момчето за първи път се сблъсква с коли, тоалетни, разноцветни светлини и куп други неща от модерния живот.
На кинофестивала в Сънданс’14 филмът получава наградата за операторско майсторство и номинация за Голямата награда на журито за документален филм.

В „Не ме напускай” („Ne me quitte pas”, Холандия-Белгия, 2013) на Сабине Любе Бакър и Нилс ван Коeворден фламандецът Боб и валонецът Марсел се срещат сред пустите гори и полета на Валония, френскоговорящата част на Белгия. В началото всичко е мрачно, празно и сиво – точно така, както се чувстват двамата мъже. Виждайки как животът им изтича между пръстите, те се оказват заедно, за да споделят мъката и нощите, потънали в алкохол. Боб е загубил приятелката си и пие ром като вода. Марсел е разбит, в процес на развод, и дави мъката си в литри бира. Въпреки че заедно успяват да внесат чувство за хумор в мрачния си живот, в крайна сметка разговорите им винаги завършват с обсъждане на самоубийство.
Тази изключителна история от трогателни и тъжни, смешни и много болезнени моменти, е метафора за провинциална Белгия, чиято съдба твърде напомня съдбите на двамата герои.

„Живот почти прекрасен” (България-Белгия, 2013) на Светослав Драганов е портрет на трима братя, произхождащи от сложна социална среда, и тяхната баба. Най-големият брат Александър се стреми към върховете в професионалното фризьорство. Вторият брат – Божидар, се е оттеглил в манастир, за да избяга от суетата на светския живот, но признава, че му е трудно да спазва обетите. Най-малкият - Джими, бивш барман и ценител на женската красота, заминава за Белгия, за да се ожени за приятелката си. Връзката между тримата е баба им, която разказва историята за нелекото им детство и покойната им майка. Приликите между братята се изчерпват с общото им второ име – Лилиеви, името на майка им. Понякога животът е жесток към тях, но те го смятат за прекрасен, а щастието e на една надежда разстояние. Филмът е удостоен с наградата на критиката на кинофестивала „Златен Ритон 2013” в Пловдив и участва в конкурсната програма на фестивала IDFA в Амстердам.

„Последните черноморски пирати” на режисьора Светослав Стоянов вече има няколко международни признания - наградата на ФИПРЕССИ в Краков ’13; Почетен диплом от UnderhillFest, Черна гора ’13; голямата награда за най-добър документален филм в Ереван ’13; най-добър документален филм на Let’s CEE МФФ, Виена’13. Сценарист на филма е Ваня Райнова, продуцент - Мартичка Божилова. Филмът участва в два конкурса на 18-ия София Филм Фест – за документални и за балкански филми.

Последните черноморски пирати преживяват с неясни средства на недостъпен плаж и плуват в алкохолни пари и тестостерон. Вече 20 години Капитан Иван-Джака и неговият екипаж търсят съкровището, скрито в залива на Карадере. Но те не са сами. Някой друг е надушил съкровището. Когато новините за неизбежния сблъсък достигат пиратския оазис, той започва да се разпада. Съмнения разяждат доверието, конфликти тлеят, напрежението ескалира. Така се ражда една съвременна трагикомедия за съкровищата, които търсим, и тези, които намираме.

В „Нежни терористи” („Velvet Terrorists”, Словакия-Чехия-Хърватия, 2013) Павол Пекарчик, Иван Остроховски и Петер Керекес разказват за копнежа на трима мъже да станат герои. През 80-те години на ХХ век те решават да се изправят срещу комунистическия режим в Чехословакия. И тримата са осъдени за тероризъм, въпреки че нито един от тях не е убил или наранил човек. Една нощ преди първомайските тържества Стано планира да взриви трибуната, на която ще се качат видни комунистически величия. Но полицаите го арестуват пиян, препъващ се около сцената с торба, пълна с експлозиви. След това той прекарва 5 години в затвора. Феро иска да убие президента Густав Хусак, но не успява да осъществи контакт с ЦРУ, тъй като не го вземат насериозно. Полицаите намират експлозивите и скритото му оръжие и Феро е осъден на 14 години затвор. Владимир пък взривява 53 табла на Комунистическата партия и прекарва в затвора повече от 4 години.
Това са три истории за тънката граница между съпротивата и престъплението, решителността и шанса, миналото и настоящето, фантазията и реалността. Взривове, стрелба, терористична подготовка. И зад всичко това стои желанието за любов. Филмът е отличен с наградата FEDEORA и получава номинация в конкурса „На Изток от Запад” на фестивала в Карлови Вари’13.

„Тръбата” („Pipeline”, Русия-Германия-Чехия, 2013) на Виталий Мански е филм за модерна Европа или по-точно за двете й крайности. Киноразказ за Европа, която се простира от пустеещите земи и безкрайните зими на Сибир до гостоприемния Бискайски залив - места, където самите закони на природата оформят коренно различно човешко съществуване. Какво общо може да имат толкова различни места? Свързва ги тръбопроводът „Западен Сибир – Западна Европа”, който не само е съединил, но и неразривно сродил „тази” Русия с „онази” Европа. Тръбопроводът доставя газ от Сибир към Европа и е основият източник на средства за страната. По дължината на тръбата живеят хора, които работят за процъфтяването на газовата индустрия. Добре ли живеят?! Виталий Мански пропътува разстоянието по дължината на цялата тръба – от Уренгой до Кьолн, за да сравни живота в сибирския хинтерланд с този на средностатическия бюргер.
Филмът печели наградите за най-добра режисура и на гилдията на филмовите критици на открития руски фестивал „Кинотавър”, наградата за най-добър източно-европейски документален филм на Лайпцигския кинофестивал, приза за най-добър документален филм на фестивала в Карлови Вари, както и специален диплом за операторско майсторство и номинация за Виталий Мански в Лондон.

„Специални нужди” („The Special Need”, 2013) на режисьора Карло Зорати е продукция на Германия, Италия, Австрия и Франция. Документалният разказ проследява историята на 29-годишният Еней, който е „супер-хипер-мега умен и хубав”, но също така е аутист. Той никога не е правил секс, но силно го желае, а и няма физически проблем, който да му попречи. За съжаление, в Италия няма законно решение на проблема му, така че Еней потегля на пътешествие с приятелите си Карло и Алекс. Тримата първо посещават австрийски публичен дом, след това швейцарска „секс асистентка” и накрая решават да отидат в Хамбург, където има група немски проститутки, работещи с клиенти инвалиди. Пътуването в търсене на секс скоро разкрива най-личните емоции на Еней и кара двамата му приятели да преосмислят собствените си представи за любов, приятелство и свобода.

„Късмет” („Kismet”, 2013) е международна документална копродукция между Кипър, Гърция, България, Хърватия и Обединени арабски емирства, която  предизвиква голям интерес на Международния фестивал на документалното кино IDFA в Амстердам през 2013 година, където бе показан в конкурсната програма. Продуцент от българска страна е Мартичка Божилова, „Агитпроп”. Турските сапунени опери са невероятно популярни - и то не само в Турция. Навсякъде в Близкия изток, Северна Африка, Балканите и Азия, милиони зрители са залепени телевизора да дебнат всеки епизод от поредната турска сапунка.  Турските градове, използвани като места в тези сериали, са се превърнали в туристически атракции. „Късмет” е сбор от интервюта със звезди, режисьори, сценаристи и с коментари на социолози, наети да правят портретите на верните фенове - повечето от тях жени - от Абу Даби, през  Кайро, Атина, Мостар, София и Истанбул. Сапунените истории са жанр, който надхвърля културните и религиозни граници, както и техните почитатели ги възприемат като нещо повече от временно бягство от тяхната социална реалност. Наред с илюстративните сцени от сериала, документалният филм „Късмет” разказва и личната история на една жена, която следвайки по стъпките на свята героиня, решава да се бори за правата си, и в крайна сметка да се освободи от потиснатия живот.

За първи път SIEMENS осигуряват наградата и подкрепят Документалния конкурс на София Филм Фест. „Радваме се, че имаме възможност да бъдем партньори на най-стойностния филмов фестивал в България”, заяви главният изпълнителен директор на Siemens България – Боряна Манолова, във връзка със сътрудничеството със София Филм Фест. „Избрахме да подкрепим категорията Документално кино, тъй като този жанр търси отговори на теми, които ни вълнуват. Подобен е и нашият подход -  Siemens има богато портфолио в областите Енергетика, Индустрия, Здравеопазване и градска инфраструктура, като се стремим да дадем решения на глобалните предизвикателства като урбанизацията, промените в климата, демографската промяна и глобализацията”, отбелязва г-жа Манолова.

Членовете на журито през 2014 година са режисьорът Костадин Бонев,  фестивалната селекционерка и режисьор Рада Шешич и режисьорката и видеоартист Алба Сотора.

Костадин Бонев  е български режисьор и сценарист. Роден е в град Трявна на 9 януари 1951 година. През 1980 г. завършва театрознание във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов". През 1990 г. специализира кино и телевизионна режисура.
Костадин Бонев прави своя дебют в документалното кино през 1984 година. Режисьор на игралните филми „Подгряване на вчерашния обед” (2002) и „Военен кореспондент” (2008) и на документалните „Ловци на сънища” (1990), „Писма до Долната земя” (1994), „Под облак” (1997), „Търпението на камъка” (1998), „Корабите са пълни” (2005), „Европолис, градът на Делтата” (2009) и др. Носител е на много национални и международни награди, между които Grand Prix „Кентавър” през 1995 г. за „Писма до долната земя” , Prix Europa Willy Brandt prize за „Търпението на камъка”, Специалната награда на журито в Мюнхен за същия филм, Специалната награда на Киноконцерна Мосфилм за „Военен кореспондент” и др. Носител е на „Златна ракла” за „Илия Бешков - Човекът, който се превърна в рисунка”, на „Златен Ритон” за „Европолис - Градът на Делтата”, Official Best of Fest Award в Сиатъл, Grand Prix във Фрайщадт, Австрия и Волоколамск, Русия, Почетен диплом от Los Angeles Reel Film Festival за същия филм.

Алба Сотора е филмов режисьор и видео артист, която живее и работи в Барселона. Автор е на игралните документални филми „Unveiled Views”, „Qatar The Race” и „Family War Games”. Творбите ù като видео артист са показвани в художествени галерии и центрове за съвременно изкуство в Барселона, Берлин и Сеул. Алба е продуцент на крос-медийния проект „Arros Movie” и е организатор на първите три издания на испанския форум за краудфъндинг (Барселона-Мадрид-Билбао).

Рада Шешич е фестивален селекционер, преподавател по кино, критик и режисьор. Родена е в Хърватска през 1957 година и в началото на войната в бивша Югославия заминава за Холандия, където преподава история на индийското и на балканското кино. Рада Шешич в момента живее в Холандия. Тя е свързана с двата най-големи филмови фестивали в Холандия - Международния документален фестивал в Амстердам IDFA и Международния филмов фестивал в Ротердам. Тя участва в подбора, развитието на проектите и разпределението на средствата в организацията на Амстердамския фестивал. В Ротердам тя работи като съветник по програмата южноазиатско кино и участва в комисията за избор на фестивалите, участващи във фонда „Хуберт Балс”. Вече повече от десетилетие Шешич е селекционер на филмите за документалния конкурс на кинофестивала в Сараево. Била е куратор за индийско съвременно кино за няколко големи европейски филмови фестивали като форумите за документално кино в Амстердам, Ротердам,  Док - Лайпциг, Загреб Докс, Международен документален фестивал в Белград, анимация и късометражни филми за ANIMAFEST в Загреб. Рада Шешич е и артистичен директор на един съвсем нов фестивал „Източни съседи” (Eastern Neighbours), който се фокусира върху европейското кино извън ЕС и се провежда в Хага.
В продължение на няколко години тя е и гост-лектор в Университета на Амстердам и Холандския институт за кино образование (NIF). Като режисьор Рада Шешич има реализриани четири филма „Room without A View” (1997) , „Soske” (2002) , „In a Whitest Solitude” (2001), представен на 7-ия СФФ, и „The Way School” (2007 г.). Нейните филми са били прожектирани на няколко фестивала, както и са представяни в MoMA , Ню Йорк.

Добави коментар в FacebookОтличеният с Голямата награда на журито в Кан „Чудесата” на италианката Аличе Рорвахер ще очарова публиката на София Филм Фест

„Всичко беше една голяма изненада – самият факт, че филмът беше в програмата на Кан, а и поканата да се върна обратно няколко дни, след като го бяхме представили. Знаех, че получаваме награда, но не ми казаха коя е. Бях много изненадана и страшно щастлива – все още съм в облаците”, споделя режисьорката на пресконференцията след награждаването на един от най-авторитетните фестивали в света.

Трите аса на световното кино на 19-ия София Филм Фест

„Златната палма” от Кан, „Златната мечка” от Берлин и „Златният лъв” от Венеция с българска премиера в София!

Революционният фестивален хит „Племето” ще разстресе публиката на 19-ия София Филм Фест

Зашеметяващият дебют на украинския режисьор и сценарист Мирослав Слабошпицки е сред акцентите в програмата на тазгодишния Международен София филм фест.

Носителят на „Златен глобус” „Левиатан” на Андрей Звягинцев е сред гала премиерите на 19-ия СФФ

След триумфа си на наградите „Златен глобус” (отличен като най-добър чуждестранен филм), и чудесното представяне на най-престижните международни кинофоруми - приз за най-добър сценарий в Кан, за най-добър филм в Лондон, най-добър чуждестранен филм в Мюнхен, номинация за БАФТА, номинация за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм - новият руски филмов шедьовър ще зарадва и българската фестивална публика.

Филмът на Раду Жуде „Aferim!”, копродукция между Румъния и България – в конкурсната програма на 65-ото Берлинале

Заедно със „Защо аз” на Тудор Джурджу и „Никой не иска нощта” на Изабел Коишет, това е третият филм с българско участие, който представя страната ни в Берлин в годината на честване на 100-годишния юбилей на родното ни кино

„Досието Петров” на Георги Балабанов открива 19-ия София Филм Фест

Носителят на „Оскар” и сценарист на филма Жан-Клод Кариер пристига в София специално за премиерата.

12-ото издание на конкурса за късометражно кино Jameson Short Film Award

През 2015 година очакваме нови предизвикателства с Наградата ДЖЕЙМИСЪН за български късометражен филм

СОФИЯ – ТВОРЧЕСКИ ГРАД НА КИНОТО НА ЮНЕСКО

Столицата на България е един от петте световни градове на киното и чества по достоен начин 100-годишния юбилей на българското кино на 13 януари 2015

2015 – ГОДИНАТА, В КОЯТО БЪЛГАРСКОТО КИНО НАВЪРШВА 100!

От 2005 година, по инициатива на Националния филмов център, на 13 януари – датата на първата публична прожекция на филма на Васил Гендов „Българан е галант”, българската филмова общност чества своя професионален празник. В началото на 2015 година се навършва един век от това събитие. Отбелязването на този важен юбилей ще продължи през цялата 2015 година с различни инициативи

Българска копродукция открива БЕРЛИНАРЕ!

Филмът на Изабел Коишет „Никой не иска нощта” с участието на Жулиет Бинош и Гейбриъл Бърн ще открие 65-ото издание на престижния кинофорум Български копродуценти са компанията „One More Movie”

„Срещи на сляпо” - носителят на три награди от София Филм Фест 2014 е специален киноакцент през месец декември

Грузинският филм на екран у нас напомня на всички, че март и 19-ия София Филм Фест са много близо

Филмови дни ЛУКС от 9 до 11 декември в Дома на киното

Трите филма финалисти за наградата ЛУКС на Европейския парламент (LUX Film Prize) ще бъдат показани от 9 до 11 декември в Дома на киното в София - ВХОД СВОБОДЕН

"1989" - уникална, ЕДИНСТВЕНА прожекция в България

Документалният филм на Андерс Остергард и Елизабет Рач, с който се открива Международния фестивал за документални филми в Копенхаген - CPH:DOX ще бъде прожектиран едновременно в 59 града в цяла ЕВРОПА

"Златната раковина" от Сан Себастиан 2013 "ЛОША ПРИЧЕСКА" - венецуелски филм в Дома на киното

Не пропускайте филма "ЛОША ПРИЧЕСКА" - от 10 октомври в Дома на киното

Три български филма в конкурсните програми на МФФ Варшава 2014

"Съдилището", "Урок" и "Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС" са стартирали от СОФИЯ МИЙТИНГС в рамките на София Филм Фест

Призив за освобождаването на Олег Сенцов

Олег Сенцов, който подкрепяше Евро Мейдан протестите в Киев и който се обяви против анексирането на Крим от Русия, беше арестуван от Тайните служби за сигурност на Руската федерация в дома му в Симферапол на 10 май и транспортиран в Москва, където все още лежи в ареста и очаква да започне процеса, който беше насрочен за 11 октомври

OPEN CALL FOR SUBMISSIONS

The 19th edition of Sofia International Film Festival will take place between 5th and 15th of March 2015 in Sofia, Bulgaria. You are welcome to submit your films online

CALL FOR APPLICATIONS

The 12th Sofia Meetings will take place from 12th till 15th March 2015 in the framework of the 19th Sofia International Film Festival /5th – 15th March 2015/.

"Урок" е селектиран в Конкурсната програма на Международния филмов фестивал в Токио

Филмът на Кристина Грозева и Петър Вълчанов с награда от София Мийтингс 2013 е селектиран в един от най-престижните световни фестивали категория "А" - Токийския

НАГРАДА за "Урок" на Петър Вълчанов и Кристина Грозева в конкурса "New Directors" в Сан Себастиан

"Урок", стартирал от София Мийтингс и представен през март 2014 на закрита прожекция в София, беше в състезание на един от най-престижните международни фестивали, категория "А"

21-ви международен кинофестивал „Златен памук“ в Адана

100-годишнината на турското кино се чества през цялата 2014 година. Скъп подарък за юбилея направи най-успешният съвременен турски режисьор Нури Билге Джейлан, спечелвайки Златна палма в Кан със снимания в неземната Кападокия „Зимен сън“. Само 250 километра на юг се намира Адана, градът на знаменития едноименен кебап, но и известен с памуковите плантации в близост. Тук се състоя 21-то издание на международния кинофестивал „Златен памук“

Премиера на българския филм "ТРИ ДНИ В САРАЕВО" в Дом на киното

На 30 септември от 19 часа, Дом на киното ще отвори широко врати за премиерата на филма от България "Три дни в Сараево" на режисьора Николай Тодоров

Олег Сенцов е почетен член на журито на 62-ото издание на филмовия фестивал в Сан Себастиан

Украинският режисьор ОЛЕГ СЕНЦОВ, арестуван през май от федералните служби за сигурност на Руската федерация заради активната му позиция в Евромайдан, все още е в затвора в Москва

ДИСКУСИОНЕН КЛУБ „София Филм Фест за учащи” Есен 2014

Есенният семестър на дискусионния клуб включва 12 европейски и световни заглавия, повечето от които участвали в София Филм Фест и Киномания, и стартира на 18 септември!

Арт Фест, Дом на киното и Netcinema.bg представят „ФРЕНСКА ПРИКАЗКА” на режисьорката Аньес Жауи

За ПЪРВИ ПЪТ в България филм ще се разпространява едновременно на кино и онлайн!

“Жената от фара” на Ана Китанова – в конкурсната програма на три международни кинофестивала

Късометражният филм на Ана Китанова “Жената от фара”(22 мин.), след успешното си участие на София Филм Фест тази година, е селектиран в конкурсната програма на престижните международни фестивали “Avvantura Festival Film Forum” в Задар, Хърватска, “Drama International Short Film Festival” в Драма, Гърция и Tofifest в Торун, Полша.

CentEast 2014 - submit your work-in-progress!

The call for works-in-progress from Eastern Europe to participate in CentEast Warsaw-Moscow is now open! The deadline for submissions is Friday, 5th of September 2014.

Българско участие на фестивала Сан Себастиан

4 български филма като част от ретроспективата с 50 филма от Източна Европа:“Писмо до Америка”, “Източни пиеси”, “Георги и пеперудите”и “Ритуалът” в омнибуса “Поколение: Изгубени и намерени”.

"Урок" на Петър Вълчанов и Кристина Грозева ще се състезава за наградата в конкурса "New Directors" на филмовия фестивал в Сан Себастиан

Българският филм "Урок", пълнометражен дебют на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, беше показан през март на закрита прожекция в рамките на София Мийтингс и сега получава възможност да се състезава на един от най-престижните международни фестивали, сред 14-те акредитирани от FIAPF с категория "А"

За старата компания в Дома на киното и Тери Джоунс, който още не беше девствен...

Бяхме голяма компания. Всички студенти на по 20-24 години. Идвахме в Дома на киното дори когато не бяхме на работа. Защото ни беше добре заедно – да гледаме филми, да спорим, да се забавляваме, да късаме билети, да лепим плакати. Аз, Мира, Веси, Ради, Дани, Калин, Крум, Григори, Тишо, Влади, Ицо.... Все приятели от класа! Така ни свари и Монти Пайтън Фест през май 1996-та.

Комедийното събитие на 2014 – на кино в Дома на киното

Светлана Комогорова – Комата в момента работи по превода на спектакъла, и използвахме възможността да я поразпитаме за някои неща, свързани със страстта й „Монти Пайтън”

Следващата сесия на Residence du Festival в КАН ще се проведе от 2 март до 15 юли 2015

Residence du Festival всяка година приветства десетки млади режисьори, които работят по първия или втория си пълнометражен филмов проект в две сесии с продължителност четири месеца и половина (от 1-ви октомври до средата на февруари, а от края на февруари до средата на юли)

Berlinale Talents 2015 - Talent Press - КАНДИДАТСТВАНЕ

Berlinale Talents, Гьоте Институт и ФИПРЕСИ канят млади филмови критици в Берлин през 2015

MONTY PYTHON Live (mostly) на екран в България

Внимавайте в картинката! Уникалното шоу с продължителност 2 часа и 30 минути ще бъде показано ексклузивно в Дома на киното и в програмата „София Филм Фест в парка - Маймунарника” от 31 юли до 19 август

ПЕТИЦИЯ ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА ИРАНСКАТА РЕЖИСЬОРКА МАХНАЗ МОХАМАДИ

Махназ Мохамади, иранска режисьорка и борец за правата на жените, е осъдена на 5 години затвор с обвинение в "заговор срещу държавната сигурност" и "пропаганда против режима" в Техеран

Отиде си професор Владислав Икономов...

Отиде си професор Владислав Икономов – изключителен творец и човек, страхотен преподавател и добър приятел...

Не пропускай "КУТИЯ за ХРАНА" - на кино!

От 13 юни - дебютният филм на Ритеш Батра с участието на звездата на индийското кино Ирфан Кан "КУТИЯ за ХРАНА" - на кино в Cine Grand, Дома на киното, Евросинема и кино "Одеон"

Любовта идва неочаквано... с "КУТИЯ за ХРАНА"! Не пропускай своята... от 13 юни по кината

Храната е удоволствие, храната е енергия, тя е връзката ни с природата. Някои народи имат по-специални традиции – във века на технологиите Ви предлагаме среща с нещо познато, лично, естествено и истинско като храната, поднесена и приета с чувство!

АНИМИРАНА АЗБУКА от А до Я - в Дома на киното

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК на БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА и КУЛТУРА и на СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ!

Руските тайни служби арестуваха украинския кинорежисьор Олег Сенцов, носител на наградата на София Мийтингс за най-добър проект, в обвинение за тероризъм

Известният режисьор Олег Сенцов, участник в движението Евромайдан, бе отвлечен в родния си град Симферапол (Крим) от тайните служби на Руската федерация на 11 май 2014 година.

Избрахме филма, който получи Наградата на Младите Зрители на Европейската филмова академия

Заедно с децата от 17 града в цяла Европа, на 4 май София беше участник за втора година в специалния Филмов ден на Младата Публика, организиран от ЕФА

СОФИЯ участва във връчване Наградата на МЛАДИТЕ ЗРИТЕЛИ на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия и Международният филмов фестивал София Филм Фест отправят покана към младите зрители, които имат уникалния шанс да изберат носителя на Наградата на младата публика на Европейската филмова академия - 4 МАЙ - 13.00 - 19.00 - ДОМ НА КИНОТО

Международния филмов фестивал в Одеса стартира кампания за набиране на средства

Кампания за набиране на средства в Indiegogo с цел подкрепа на националния конкурс и неговата организация в рамките на Международния филмов фестивал в Одеса

Софийски фестивал на науката

От 8 до 10 май в Театър София и парк Заимов се провежда СОФИЙСКИЯ ФЕСТИВАЛ НА НАУКАТА

Почина австрийският режисьор Михаел Главогер

С неговата неочаквана смърт се отваря огромна пропаст в същността на киното в Австрия - споделят негови колеги. Поклон и светла му памет...

Шанс за киноманите от „София Филм Фест за учащи” - Младежкото жури във Венеция ги очаква!

За поредна година Домът на киното е избран от Европа Синемас да участва в селекцията на Младежкото жури на един от най-авторитетните фестивали в света – Венецианския!

Български триумф на 14-ия кинофестивал във Висбаден

Павел Веснаков отнесе 70 000 евро от Фондация "Робърт Бош" за новия си късометражен филм

Заповядайте на курс "КУЛТУРА на РЕЧТА"

КУРСЪТ е за всеки, който проявава интерес – медийни и публични личности, тв и радио журналисти, политици, адвокати, водещи, лектори, търговски представители, брокери и всички, за които говорните умения са важна част от професионалната им реализация

Специални гости на Фестивал МИЛЕНИУМ в Брюксел

Филмовият фестивал МИЛЕНИУМ е подкрепян от екипа на Обединените нации в Брюксел, както и от програмата за развитие на Обединените нации

Луис Миняро: „Разглеждам киното като илюзия, като фантазия, като игра”

Специално интервю за 18-ия Международен филмов фестивал "София Филм Фест" на режисьора на "Падаща звезда" Луис Миняро

БИЛЕТ за кино през Април @Дома на киното - София Филм Фест BEST

Best of the Fest в програмата на Дома на киното - за прожекциите ще важат билетите в "can"-че за София Филм Фест. Очакваме Ви!

Р А Н Г Е Л

"Според мен общуването с Рангел Вълчанов трябва да се признава за висше кинообразование... По случай неговата 80-годишнина дълго се опитвах пред белия лист да намеря думите, с които да изразя моето преклонение пред Маестрото... "

Best of the Fest @Дома на киното

Специални прожекции на фестивални филми в Дома на киното, за всички тях ще важат билетите в "can"-че за София Филм Фест!

Ключови реплики на звездите от "Ало, Ало" пред София Филм Фест

Ключови реплики на звездите от култовия британски сериал "Ало, Ало" Гай Сайнър, Вики Мишел, Ричард Гибсън, Ким Хартман, Сю Ходж и Артър Бостръм

Звездите от "Ало, Ало" за София Филм Фест

Вдъхновяващи думи от звездите на култовия британски сериал "Ало, Ало" Гай Сайнър, Вики Мишел, Ричард Гибсън, Ким Хартман, Сю Ходж и Артър Бостръм

Актьорите от култовия сериал "Ало, Ало" са гости на София Филм Фест днес в Дома на киното

ПРЕДСТОИ още една среща с Гай Сайнър, Вики Мишел, Ричард Гибсън, Ким Хартман, Сю Ходж, Артър Бостръм и мениджъра им Кийт Падингтън Ричардс - ДНЕС, от 16,00 часа в ДОМА НА КИНОТО!

Допълнителни прожекции в програмата на София Филм Фест

Вижте кои филми ще имат допълнителни фестивални прожекции в Дома на киното и Евросинема

Звездите от "Ало, Ало" са гости на София Филм Фест днес в Люмиер

Специалните гости от "Ало, Ало" Гай Сайнър, Вики Мишел, Ричард Гибсън, Ким Хартман, Сю Ходж, Артър Бостръм и мениджъра им Кийт Падингтън Ричардс

Best of the Fest продължава в Cinema City

Скърбим за Бауми!

Един от последните мечтатели в киното напусна този свят на 18 март 2014.

Артистите от неостаряващия английски сериал "Ало, ало!" идват на 18-ия София Филм Фест

Публиката ще се срещне със своите любимци след прожекцията на "Завръщането на "Ало, Ало!" на 20 март, в кино Люмиер, в 20:30 часа! Още една прожекция и среща - на 21 март, от 16:00 часа в Дома на киното!

Късометражен маратон с вход свободен в НАТФИЗ утре

Цял ден в компанията на късометражни заглавия от цял свят!

НАГРАДИТЕ на 18-ия международен филмов фестивал София Филм Фест

„Срещи на сляпо” (Грузия) на режисьора Леван Когуашвили спечели Голямата награда "Фокусфокс"

Гийом дьо Сей с няколко "Уроци по хармония"

Продуцентът ще разкаже повече за филма днес в 21:00 ч в кино Одеон

Проект на "София Мийтингс" днес с премиера в Дома на киното

Продуцентът Сол Бонди представя „Младежи” в 16:00 ч

Филм-събитие във фестивалната програма „Катедрали на културата” 3D

Не пропускайте уникалния проект на Вим Вендерс, който идва на София Филм Фест непосредствено след премиерата си на Берлинале

Международен апел за солидарност с украинските кинофестивали

Ние сме дълбоко загрижени за ситуацията в Украйна. За нашите приятели, които правят кинофестивали в Украйна, 2014 със сигурност ще бъде доста трудна година, и ние изразяваме нашата солидарност с тях.

Испанска "Падаща звезда" днес в Дома на киното

Продуцентът Луис Миняро ще представи лично своя дебютен режисьорски филм

Среща с Ален Байне в НАТФИЗ

Заповядайте на среща, уъркщоп и прожекция на филм на световноизвестния арт директор в кинозалата на НАТФИЗ в понеделник. Вход свободен!

Българският филм в Международния конкурс с две прожекции днес

Константин Буров ще представи "Отрова за мишки" на късната - в 18:30 в Дома на киното

Горан Маркович отново е гост на София филм фест

Ако сте пропуснали първата прожекция на "Фалшификаторът", днес може да изгледате филма в присъствието на неговия режисьор

Махмут Фазъл Чошкун свири „Йозгат блус” днес в кино Одеон

Заповядайте в 18:30 ч за да се насладите на филма от Балканския конкурс

Кино и Вино в програмата на 18-ия София Филм Фест

Специална селекция на София Филм Фест и Домейн Бойар - впечатляващи филми и вина

Филмовите и винените изкушения в програмата "Кино и Вино"

Вижте съчетанието от филмиови заглавия и прекрасни вина, които София филм фест поднася заедно с Домейн Бойар

Втори шанс за "Срещи на сляпо" в присъствието на Леван Когуашвили

Днес грузинският режисьор представя филма си в Дома на киното

„Нежни терористи” превземат фестивала в четвъртък

Иван Остроховски - словашкият режисьор на документалния филм, пък ще обясни на зрителите какви са исканията им в Euro Cinema в 21:15 ч

Евгени Гиндилис води "Дубровски" днес в Дома на киното

Продуцентът ще представи филма си преди прожекцията му от 18:30 ч

Марк Баше и Чедомир Колар предлагат "Кутия за храна" на зрителите в четвъртък

Продуцентите представят любовната история в кино Люмиер на 13 март в 20:30 ч

Джей Тейлър представя "Лоното" довечера в Дома на киното

Продуцентът на филма от Международния конкурс е сред гостите на 18-ия София Филм Фест

Доминик Шприцендорфер представя "Електро Москва" в Euro Cinema днес

Прожекцията на филма е от 18:45 ч

Майторски клас на Густав Дойч във вторник

Заповядайте на срещата с режисьора на "Шърли: Представа за реалност" след прожекцията утре, 11 март, от 10 ч в Дома на киното

Отворени събития, уъркшопи и лекции на 11-ото издание на София Мийтингс

Каним всички кинопрофесионалисти, студeнти по кино, визуални изкуства, реклама и медии!

Днес стартира Балканският конкурс на 18-ия София Филм Фест

Коста Джорджевич, Лусин Динк, Игор Иванов, Горан Маркович, Марко Шантич и Томи Салковски представят филмите си лично пред фестивалната публика

Откриваме документалния конкурс в Euro Cinema в неделя

За първи път SIEMENS осигурява наградата за най-добър документален филм

Интервю с Елени Кристодулу, продуцент на "КЪСМЕТ"

Разговаряхме с директора на продукция на "Късмет" за темите на този интригуващ документален филм

Нина-Мария Паскалиду и Елени Кристодулу се срещат със зрителите на премиерата на своя "Късмет"

Режисьорката и директорката на продукция представят лично документалния си филм днес, 8 март, в кино Люмиер

Константин Лопушански представя "Ролята" в неделя

След утрешната прожекция на филма, заповядайте на разговор с режисьора в зала МАТТИ’Д в 12:30 ч

Списък на пресконференциите на 18-ия София Филм Фест

На вниманието на колегите ни журналисти предлагаме списък с пресконференциите, които ще се състоят в рамките на 18-ия София Филм Фест и заявка за интервюта.

Янош Сас представя "Голямата тетрадка" на 8 март в Дома на киното

Унгарският режисьор е сред гостите на 18-ия София Филм Фест

Български акценти в първия фестивален уикенд

Пет български продукции от програмата на 18-ия София Филм Фест ще бъдат прожектирани в зала „Люмиер”

Фестивалът „Милениум” гостува на 18-ия София Филм Фест

Международният филмов фестивал „Милениум” е създаден от Златина Русева и Любомир Георгиев през 2009 г. в Брюксел. Той представя филмите на независими творци, които са чувствителни към големите цели на нашето време, определени от ООН през 2000 г. като Целите за развитие на хилядолетието.

"Sleeping Dogs" с премиера на 18-ия СФФ

Филм с български продуцент, номиниран за Британските филмови награди за независимо кино 2013

Музикалният екран на София Филм Фест 2014 ще „излъчва” на живо цяла седмица партита

От 7-и до 13-и март зала Matti’D над кино „Люмиер” ще бъде сцена за разнообразни концерти с вход свободен!

Диплом Special Mention за филма на Светослав Драганов "Живот почти прекрасен" на ZagrebDox

Светослав Драганов с награда от Загреб

София Филм Фест за учащи и пенсионери...

...или как да гледате над 60 филма за 15 лева, ако сте млади или възрастни

Новият проект на Мира Форнай ще бъде представен на София Мийтингс

Screen Daily - Новите филми на Мира Форнай, Раду Жуде и Стефан Командарев са сред проектите, които ще бъдат представени на поредното издание на София Мийтингс (13-16 март 2014)

18-и Международен филмов фестивал София Филм Фест

Основна информация за акценти в програмата на 18-ия София Филм Фест

Дебютният филм на Душан Ханак „322” дава старт на програмата „Чехословашката Нова вълна. 1969. Забранените филми” на 28 февруари в Дома на киното

Известният режисьор ще получи Наградата на София на Столичната община за приноса си към изкуството на киното

Домът на киното представя уникална програма от 8 „забранени филма” на Новата вълна в Чехословакия

Създадени през 1969, филмите виждат бял свят едва след 20 години. „Чучулиги на конец” на Менцел печели Златна мечка в Берлин през 1990. Водещият словашки режисьор Мартин Шулик ще представи лично документалният си филм „25 от 60-те или Чехословашката нова вълна”. Стартът е на 28 февруари със специален гост знаменитият словашки режисьор Душан Ханак, който ще получи Наградата на София на Столичната община и ще представи лично своя филм „322” (1969)

Режисьорът Георги Дюлгеров ще получи Наградата на София на Столичната община на 18-ия София Филм Фест

Проф. Георги Дюлгеров е един от най-популярните и обичани режисьори в българското кино. Много от неговите филми отдавна са част от златната класика в родното кино, а „Авантаж” (1977) и до днес остава българският игрален филм с най-високо отличие от международен кинофестивал – „Сребърна мечка” (1978) в Берлин

За наградата от "Домейн Бойар" ще се борят десет филма в Балканския конкурс на СФФ

Десет филма ще се борят за наградата в Балканския конкурс на 18-ия СФФ, осигурена по традиция от „Домейн Бойар”. Наградата в Балканския конкурс ще бъде избрана от следното жури: грузинският режисьор Каха Кикабидзе, фестивалният директор и програматор от Индия Сриниваса Сантанам и българският актьор Стефан А. Щерев

Три филма-акценти от програмата на 18-ия София Филм Фест

„Уроци по хармония” на Емир Байгазин / „Спусната завеса” на Джафар Панахи / „Позиция на дете” на Калин Петер Нецер

Вземи своя БИЛЕТ, избери своите филми!

От 21 февруари можеш да имаш БИЛЕТ за София Филм Фест. Програмата е вече ясна, филмите са на път, гостите – също! БИЛЕТ! Можеш да си го купиш отвсякъде, може да те заведе навсякъде!

Международното жури на 18-ия София Филм Фест

Руският продуцент и режисьор Александър Роднянски оглавява респектиращо жури, което ще оценява филмите от международния конкурс за първи и втори филми и конкурса за Наградата Джеймисън. В журито са още продуцентите Чедомир Колар и Александър Рис, режисьорката Лусин Динк и актрисата Силвия Петкова

Международният конкурс на 18-ия София Филм Фест

За участие в Международния конкурс на 18-ото издание на София Филм Фест кандидатстваха стотици първи и втори филми от всички континенти. Имаше заглавия от Зимбабве, Венецуела, Куба, Колумбия, Австралия, Нова Зеландия, Виетнам, Филипините, Мароко, Гватемала, Шри Ланка, Камбоджа, Коста Рика, Гвинеа Бисау, Бангладеш... Повече от два месеца отне селекцията, докато се стигна до избраните 12 филма, повечето от които са дебюти на режисьорите

Още три филма акценти в програмата на 18-ия София Филм Фест

„Руини” на Майкъл Коди и Амиел Къртин-Уилсън / „В разцвет” на Нана Еквтимишвили и Симон Грос / „Златната клетка” на Диего Кемада-Диес

Три филма-акценти от програмата на 18-ия София Филм Фест

„Мьобиус” на Ким Ки-Дук / „Моето куче Килър” на Мира Форнай / „Ида” на Павел Павликовски

За първи път „Фокус Сърбия” на София Филм Фест

Новото сръбско кино ще дефилира в София, предвождано от „тежката артилерия” режисьори Горан Паскалевич и Горан Маркович и най-големите си актьори Мики Манойлович и Лазар Ристовски сред 15-те гости от съседна Сърбия

„Трудно е да бъдеш Бог” на Алексей Герман

Фестивалната публика ще има възможност да види последния филм на Алексей Герман „Трудно е да бъдеш Бог”

„Нимфоманка” със световна премиера на Берлинале 2014

София Филм Фест е първият фестивал в света, който представя "Нимфоманка", заедно с пълна ретроспектива на Ларс фон Триер

"Чест" на Павел Веснаков - с Голямата награда от Клермон-Феран

"Чест" получи Голямата награда на журито в международния конкурс на Фестивала за късометражно кино в Клермон-Феран, Франция

„Ролята” на Константин Лопушански

Режисьорът е специален гост на фестивала и ще представи лично най-новия си филм в София

„ШЪРЛИ: Представа за реалност” на режисьора Густав Дойч

Картините на един от най-влиятелните живописци в новата история на изкуството ЕДУАРД ХОПЪР оживяват като „на кино”

12 кандидати за наградата Jameson на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ 2014

На 4 февруари вечерта, след продължително обсъждане на всички 90 кандидатстващи филми, селекционната комисия определи 12 финалисти

Три филма на италианския киномайстор Паоло Сорентино ще бъдат показани на 18-ия София Филм Фест

„Великата красота” - носителят на „Златен глобус” за чуждоезичен филм и на четири приза от Европейската филмова академия – най-добър европейски филм на 2013 година, най-добър режисьор (Паоло Сорентино), най-добър актьор (Тони Сервило) и най-добър монтаж (Кристиано Травальоли) е една от гала прожекциите на София Филм Фест 2014

18-и Международен филмов фестивал София Филм Фест

Международният филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival), едно от водещите културни събития в кандидатурата на София за европейска културна столица, ще събере своите зрители за 18-и път през месец март

ГАЛА ПРЕМИЕРИТЕ в Зала 1 на НДК на 18-ия София Филм Фест

Много са заглавията-изкушения, които ще фокусират вниманието на публиката през март. Сред тях има няколко, които ще поканят публиката в най-голямата кинозала на Балканския полуостров – Зала 1 на НДК

"Големите награди" в програмата на 18-ия София Филм Фест

Рубриката „Големите награди” по традиция представя филмови заглавия, носители на наградите за най-добър филм от престижни международни филмови форуми през изтеклата година

Горан Паскалевич ще получи Наградата на София на Столична община

Сръбският режисьор ще представи у нас най-новия си филм „Когато се съмне/When Day Breaks”

С ексклузивна прожекция на „Съдилището” на Стефан Командарев се открива 18-ия София Филм Фест

След представянето си на фестивала, най-новият филм на Командарев ще се завърти в кината през октомври

Жури на младите киномани

Март наближава, и София Филм Фест ОТНОВО ще има своето Младежко жури. А ето и условията, които трябва да бъдат изпълнени...

ЛАРС ФОН ТРИЕР ПРЕДИ НИМФОМАНКА

Ретроспектива на провокативния датски режисьор очаква зрителите на 18-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Награди и международно признание за филма „БАЩА”

Анимационният документален филм „Баща”, чиято международна премиера беше в рамките на 16-ия София Филм Фест в конкурса Jameson Short Film Award, вече пътува по света – показван е на над 100 фестивала и има 26 награди

В очакване на "Нимфоманка" - трейлърът

Ларс фон Триер проследява „сексуалната еволюция на една жена от 0 до 50 годишна възраст”. В новия му провокативен филм има „много секс и много философия”.

Добрата история има нужда и от добър разказвач!

АРТ ФЕСТ и ДОМ НА КИНОТО организират курс "КУЛТУРА НА РЕЧТА" - той е за всички, които общуват! За всички, които говорят пред публика!

Глава 8 от рекламната кампания на "Нимфоманка"

Нов поглед

Глава 7 от рекламната кампания на "Нимфоманка"

Jameson SHORT Film Award 2014

Международният София Филм Фест и Jameson Irish Whiskey приемат заявки за участие в своя традиционен конкурс за късометражни филми Jameson Short Film Award

"ОТЧУЖДЕНИЕ"

От 14 декември до края на годината, САМО в Дома на киното може да гледате най-награждавания български филм на 2013 г. “ОТЧУЖДЕНИЕ”

„В изкуството сме заедно!”

Фондация Арт Фест и Дом на Киното представят една различна благотворителна инициатива. На 12 декември 2013 година, два дни и 65 години след приемането от ООН на Всеобщата декларация за правата на човека, каним всички на специална прожекция на „ЕПИЗОД ОТ ЖИВОТА НА СЪБИРАЧА НА ЖЕЛЯЗО” и концерт на „Карандила Джуниър”.

"Виктория" на Майя Виткова - в конкурсната програма на Сънданс

Пълнометражният дебют на Майя Виткова "Виктория" ще има световна премиера в конкурсната програма на Сънданс Филм Фестивал

MIX КИНО & ВИНО & ХРАНА

С любезното домакинство на Matti'D и с медийното партньорство на Divino Ви каним на вълнуващо преживяване - микс от кино, вино и вкусна храна.

20 истории на Кита

20 български града на СФФ

София Филм Фест пътува от години из България и има издания или отделни прожекции в 20 града досега.

20 избрани международни фестивала

20 растения от градината

Градинката в двора на кооперацията, в която живее Кита, е малък оазис в центъра на София.

20 парчета на Фестивалния бенд

Малко история на Фестивалния бенд, без който не минава нито едно издание на фестивала

20 европейски ресторанта

От известно време регистрирам като мое място (Kita’s Place) всеки ресторант или бар, който ме впечатлява с качество на храна, обстановка и атмосфера.

20+2 български ресторанта

Пътувайки из България, обичам да откривам места, които регистрирам в блекбърито си като Kita’s Place. Тук са включени двадесет ресторанта и няколко бара. Добавям и две места от миналото, които вече не са същите, но са част от спомена.

20 избрани български режисьори

...чиято звезда изгря с проект на София Мийтингс и/или дебютен филм на София Филм Фест

20 любими филма на Кита

Това са любимите филми на 20 от любимите ми режисьори. Със сигурност има поне още 20 режисьора и още десетки любими филма.

20 разпространени филма

Арт Фест започва да се занимава с разпространение през 2003. До края на 2012 компанията представя на София Филм Фест и след това разпространява в България над 40 филма на утвърдени европейски режисьори. Избраната селекция включва следните филми, хронологично показани в българските кина:

20 продуцирани филма

...все още не могат да се свържат с името на Стефан Китанов и екипа на Арт Фест / РФФ Интернешънъл. До момента те са 12, като се очаква цифрата 20 да бъде достигната и надхвърлена през следващите 8 години. Ето завършените ни продукции към декември 2012:

20 избрани български филма

които София Филм Фест промотира пред света

20 + 20 + 20 открития на световното кино

Абсолютно невъзможно е да представим само 20 млади режисьори, гостували на СФФ. Особено след въвеждането на Международен конкурс за първи и втори филми, фестивалът се превърна в желана дестинация на много дебютиращи режисьори, част от които се наложиха като водещи кинематографисти на съвременното кино. Затова се спряхме на 60:

20 + 20 майстори на световното кино

Искахме да представим 20 избрани световноизвестни режисьора, гостували на София Филм Фест, но беше невъзможно, затова се спряхме на 40.

20 любими парчета на Кита

...извън репертоара на Фестивалния Бенд. "Музиката не само ме зарежда и прави атмосфера, но ми дава и ритъм, особено, когато шофирам – не мога и миг да изкарам зад волана без да включа любимия си iPod. Едно от най-любимите ми преживявания с iPod и кола беше в Долината на смъртта, Калифорния. Сред неописуемия лунен пейзаж музиката на Пинк Флойд беше това, от което се нуждаехме. Естествено се бяхме погрижили. Ето 20 парчета 100% Кита."

20 избрани събития

...реализирани през 90-те години от Стефан Китанов и екипа на Дома на киното, и след 2001 от Кита и екипа на Арт Фест.

20 избрани световни филма

През изминалите години на София Филм Фест са показани над 3 000 филма. Някои от тях оставиха следа в много от зрителите на феста.

20 въпроса към Кита

През ноември 2012 журналистката Анита Димитрова от в. Сега направи дълго интервю със Стефан Китанов, част от което влезе в броя на вестника от 15 декември. Поводът беше връчването на Наградата на Европа Синемас за мениджър на 2012 на Кита, но и 20-годишната му активност в сферата на киното. Поради ограниченото място, голяма част от интервюто не беше издадена и го публикуваме тук.

НОВИНИ
СФФУ@25.01.16, 00:01: "Рапсодия в бяло" - филм за театъра или театър за филма?
СФФУ@20.01.16, 11:01: Лицата на София Филм Фест за учащи - Бранимир Миладинов
СФФУ@14.01.16, 14:01: Най-доброто от българското и европейско кино само за учащи
Дом на киното@04.01.16, 00:01: Sofia MENAR стартира на 14-ти януари в Дома на киното
СФФУ@20.12.15, 16:12: Лицата на София Филм Фест за учащи - Амина Бадер
Дом на киното@07.12.15, 00:12: Филмови дни ЛУКС 2015 в Дома на киното
СФФУ@08.11.15, 17:11: 9 ноември - Международен ден за борба с расизма, фашизма, антисемитизма и ксенофобията
СФФУ@02.11.15, 17:11: „Урок“ за всички
СФФУ@01.11.15, 13:11: Били ли сте в Дивия запад?
Дом на киното@27.10.15, 17:10: Ивайло Христов представя БЪЛГАРСКИТЕ ФИЛМИ СЛЕД 2002 г.

 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.